Japonsko. Po srážce na tokijském letišti začalo hořet letadlo společnosti Japan Airlines

2. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Pět členů posádky letadla pobřežní stráže zahynulo a 379 lidí muselo evakuovat hořící letadlo společnosti Japan Airlines po děsivé srážce na ranveji letiště Haneda v Tokiu.


Letadlo společnosti Japan Airlines se při přistávání na letišti Haneda v Tokiu srazilo s letadlem pobřežní stráže a v plamenech sjelo z dráhy, než bylo všech 379 cestujících a členů posádky bezpečně evakuováno.

Pět ze šesti lidí na palubě letadla pobřežní stráže zahynulo, uvedl v úterý ministr dopravy Tetsuo Saito. Kapitán letadla, které vezlo zásoby v rámci pomoci Japonsku při zemětřesení, byl zraněn.

 

Let 516 společnosti JAL, Airbus A350, zachvátily plameny krátce po přistání, když narazil do menšího letadla pobřežní stráže, které čekalo na dodávku pomoci na zemětřesením postižený poloostrov Noto.

Jakmile se kapitánovi dopravního letadla podařilo hořící letoun zastavit, jeho 367 cestujících, včetně osmi dětí, a 12 členů posádky uprchlo z kabiny letadla plné kouře po nafukovacích rampách v jeho přední části.

Letadlo brzy zcela zachvátil požár a z oken kabiny vyšlehly plameny. Podle tokijského hasičského sboru utrpělo nejméně 17 evakuovaných osob zranění včetně popálenin v krku. Čtyři z nich byli převezeni do nemocnice.

Pět ze šesti lidí na palubě letadla pobřežní stráže, Bombardier Dash 8, při srážce zahynulo, ale jeho kapitán vyvázl z pekla se zraněními.


Lidé v osobním letadle, které přiletělo kolem 17:47 místního času z letiště New Chitose na severním ostrově Hokkaidó, později hovořili o svém zděšení poté, co uslyšeli hřmot prvního nárazu.

Záběry zevnitř kabiny na sociálních sítích ukázaly, jak cestující viděli okny kabiny plameny na zadní vnější straně letadla, které bezprostředně po srážce pokračovalo v jízdě po dráze.

"Letadlo začal plnit kouř a já si pomyslel: 'Tohle by mohlo být opravdu špatné,'" uvedl jeden z cestujících mužů. "Oznámení sdělovalo, že dveře vzadu a uprostřed nelze otevřít. Všichni tedy vystoupili zepředu."

Přímý televizní záznam z první srážky ukázal přistávající letadlo, které se v noci chystalo přistát, než se objevil jasný oranžový záblesk a letadlo jelo dál po dráze a za ním se táhly plameny a kouř.

"Ucítil jsem ránu, jako bychom do něčeho narazili, a ve chvíli, kdy jsme přistáli, jsme sebou trhli směrem vzhůru," řekl agentuře Kjódó jeden z cestujících letu Japan Airlines. "Za oknem jsem viděl jiskry a kabina se naplnila plynem a kouřem."

Sedmačtyřicetiletá kancelářská pracovnice z tokijského obvodu Ota řekla listu Yomiuri Shimbun, že seděla uprostřed letadla, když uslyšela obrovskou ránu. Podívala se z okna a uviděla, jak se z křídel valí kouř, a v tu chvíli ucítila kolem obličeje horký vzduch.

Řekla: "Kabinu naplnil kouř a cestující křičeli: 'Hoří! Hoří!"

Jakmile z letadla odešli cestující, hasiči ze 110 hasičských vozů se vypořádali s požárem v letadle, které se po pádu podvozku naklonilo na příď. Požár se podařilo uhasit do 20:30, tedy téměř tři hodiny po prvním nárazu.

Ministerstvo půdy, infrastruktury, dopravy a cestovního ruchu a národní rada pro bezpečnost dopravy vyšetřují, proč se obě letadla nacházela na stejné dráze.

Letadlo pobřežní stráže se připravovalo na let na letiště Niigata na západním pobřeží Japonska, aby tam dopravilo zásoby po novoročním zemětřesení, při kterém zahynulo nejméně 48 lidí.

Japonský premiér Fumio Kišida ocenil členy posádky, kteří byli na cestě na pomoc obětem zemětřesení. Řekl: " "Byli to zaměstnanci, kteří měli vysoký smysl pro poslání a odpovědnost za postižené oblasti. Je to velmi politováníhodné. Vyjadřuji jim úctu a vděčnost za jejich smysl pro poslání."

Letiště Haneda, které bylo po havárii uzavřeno, je jedním z nejrušnějších letišť v Japonsku a během novoročních svátků ho používá mnoho lidí. Letiště podle svých internetových stránek na den pozastavilo vnitrostátní lety, ale většina mezinárodních startů a přistání zůstala v provozu.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2304

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2024