Ruská agrese na Ukrajině: Výbuchy v Kyjevě a dalších městech uprostřed masových ruských raketových úderů

7. 2. 2024

čas čtení 4 minuty
 

Podle ukrajinského letectva byl na jihu Ukrajiny zabit jeden člověk a spuštěny systémy protivzdušné obrany

 
 V některých částech Kyjeva nejde elektřina, říká starosta

Části hlavního města Kyjeva byly ve středu bez elektřiny poté, co sestřelená ruská raketa poškodila elektrické vedení, uvedl starosta Vitalij Kličko.

Kyjev a celá Ukrajina se ocitly pod masivním ruským útokem, přičemž letecký poplach trval  více než dvě hodiny.
 

Rusko ve středu ráno zahájilo raketový útok na Kyjev a další ukrajinská města, uvedlo ukrajinské letectvo, přičemž na jihu země zahynul jeden člověk a v hlavním městě, kde bylo slyšet několik výbuchů, se spustily systémy protivzdušné obrany.

Kolem sedmé hodiny ranní byly v centru města slyšet dva hlasité výbuchy a o 45 minut později nejméně dva další, uvedl deník Kyiv Post. Jeden z jeho reportérů slyšel, jak protivzdušná obrana zachytila několik projektilů, a viděl jeden výbuch ve vzduchu.
 

Ukrajinské letectvo uvedlo, že útok zabil jednu osobu na jihu a spustil systémy protivzdušné obrany v hlavním městě, kde bylo slyšet několik výbuchů.

Kolem sedmé hodiny ranní byly v centru města slyšet dva hlasité výbuchy a o 45 minut později nejméně dva další, uvedl deník Kyiv Post. Jeden z jeho reportérů slyšel, jak protivzdušná obrana zachytila několik projektilů, a viděl jeden výbuch ve vzduchu.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko uvedl, že systémy protivzdušné obrany byly zapojeny, a vyzval lidi, aby zůstali v krytech. Později uvedl, že zdravotníci ošetřují jednu oběť ve čtvrti Dnipro v hlavním městě.

- Raketový útok v Mykolajivu si vyžádal jednoho mrtvého a údajně poškodil nejméně 20 obytných budov, uvedl starosta města Oleksandr Sienkevyč. Oleh Sinehubov, gubernátor Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, uvedl, že ruské rakety zasáhly nebytovou infrastrukturu ve městě Charkov, správním centru oblasti.

- Polské a NATO válečné letouny startovaly, protože "je pozorována intenzivní letecká činnost Ruské federace na dlouhé vzdálenosti, která souvisí s raketovými údery na území Ukrajiny", uvedla polská armáda.

- Ukrajinské speciální jednotky uvedly, že vyhodily do povětří plošinu v Černém moři, kterou Rusko používalo ke zvýšení doletu svých bezpilotních letounů. Operace nazvaná Citadela byla provedena v noci

- Joe Biden řekl republikánům v Kongresu, aby "ukázali, že mají páteř", postavili se Donaldu Trumpovi a přestali hrát Vladimiru Putinovi do karet, když přiznal, že vyčerpávajícím způsobem projednaný dvoustranný návrh zákona, který zahrnuje financování bezpečnosti Ukrajiny, je na mrtvém bodě. "Vše nasvědčuje tomu, že se tento návrh zákona ani neposune na půdu Senátu," řekl americký prezident. "Proč? Jednoduchý důvod: Donald Trump. Protože Donald Trump si myslí, že je to pro něj politicky špatné."

- V úterý bylo při ruském úderu na Zoločiv na severovýchodě Ukrajiny zabito dvouměsíční dítě a tři lidé byli zraněni, uvedli představitelé. "Kolem půl třetí ráno byl v Zoločivu zničen třípatrový hotel ... po dvou úderech raketami S-300," uvedl Oleg Sinegubov, gubernátor Charkovské oblasti. Poškozeno bylo třicet budov včetně kaváren, tržnice, lékáren a hotelu, uvedla policie.

- Některé části východoukrajinského města Avdijivka jsou podle Vitalije Barabaše, šéfa vojenské správy města, v "kritickém" stavu, brání se ruskému ostřelování a nájezdům.
"Neznamená to, že je vše ztraceno, že je vše velmi špatné. Ale nepřítel na naše město směřuje velmi velké množství sil," řekl ukrajinské televizi.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vydal dekret o vytvoření samostatné složky ukrajinských ozbrojených sil, která se bude věnovat bezpilotním letounům. Zelenskyj označil výrobu dronů na domácím trhu a ve spolupráci s partnerskými zeměmi za strategicky důležitou a slíbil, že Ukrajina jich v roce 2024 vyrobí milion. Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zálužnyj minulý týden v komentáři pro CNN uvedl, že drony "spolu s dalšími typy moderních zbraní" pomáhají Ukrajině vyhnout se zatažení do nákladné poziční války.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1846

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2024