EU navrhne zavést "válečnou daň" na obchod s Ruskem, aby pomohla Ukrajině

9. 2. 2024

čas čtení 2 minuty
Evropská unie musí uvalit "válečnou daň" na obchod s Ruskem, aby mohla získané prostředky použít na obnovu Ukrajiny. S tímto návrhem přišel litevský poslanec Evropského parlamentu Juozas Olekas, píše RT s odkazem na jeho dopis Evropské komisi.

Zdůraznil v něm, že mezi Ruskem a EU stále existuje významný obchodní obrat. Konkrétně ruský rozpočet dostává ročně asi 200 miliard dolarů z obchodu s Evropou a zeměmi G7.

"Vzhledem k tomu, že úplné embargo na obchod s Ruskem je stále nepravděpodobné, veškeré zboží a služby zakoupené nebo prodávané z Ruska mohou být zdaněny," uvádí se v dopise. Olekas zároveň poznamenal, že daň může být postupně zvyšována, aby "povzbudila západní společnosti, aby omezily nebo úplně zastavily obchod s Ruskem podle své vlastní vůle".

Země EU nadále jednají o možnostech financování pomoci Ukrajině na úkor Ruska. Evropská rada zejména 1. února schválila návrh Evropské komise použít výnosy ze zmrazených aktiv Ruska k tomuto účelu.

Od začátku války na Ukrajině země G7, EU a Austrálie zablokovaly ruská státní aktiva v hodnotě téměř 300 miliard dolarů. Z toho něco málo přes 200 miliard eur bylo podle Financial Times zmrazeno v EU.

Podle odhadů mohou ruská aktiva přinést až 15-17 miliard eur ročně. Tyto prostředky mají být vedeny na zvláštních účtech a po odepsání nezbytných daní budou odeslány na pomoc Kyjevu. Belgie také navrhla vydat dluhopisy na podporu Ukrajiny, pro které budou jako zástava použity zmrazené ruské rezervy.

Země EU se zároveň staví proti konfiskaci ruských rezerv. Evropští představitelé řekli agentuře Reuters, že takový krok neučiní, protože je z právního hlediska příliš riskantní. Úředníci se obávají nejen legálnosti "bezprecedentní konfiskace" státního majetku, ale také jejích možných důsledků pro euro, protože investoři se mohou obávat, že jejich peníze budou v budoucnu také zkonfiskovány.

Představitelé EU jsou také znepokojeni hrozbami ze strany Moskvy, která uvedla, že by se v reakci na takové akce mohla zmocnit západních aktiv v Rusku, jejichž hodnota se odhaduje na 288 miliard dolarů.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
2723

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2024