Další izraelské vraždění v Gaze: Dalších 81 mrtvých

27. 5. 2024

čas čtení 2 minuty

Reportérka, Channel 4 News, neděli 26. května 2024:  Vchod do tohoto krytu ve městě Gaza není nijak uklidňující. Tento očitý svědek říká, že rodiny byly zabity izraelskými raketami, když pekly chleba, ale nikdo tábor pak stejně neopustil. Co mohou dělat?


Kromě odplavení ostatků hadicí pohřbít mrtvé a přečkat další den. Podle ministerstva zdravotnictví bylo za posledních 24 hodin do nemocnice přivezeno 81 těl a obyvatelé Gazy si opět kladou stejnou otázku.

Žena: "Byli jsme ve školách v táboře, bombardovali nás a vypalovali učebny. Spálili stany. Ve stanu byla zabita invalidní dívka. Není to hrozné? Přišli jsme sem a viděli jsme katastrofy. Chceme utéct, ale nevíme, kam jít? Kam můžeme jít?"


Odpovědí je málo. Do severní Gazy se opět vrátily intenzivní boje, oslí povozy znovu jezdí s vysokými náklady. Rodiny byly vysídleny tolikrát, že už to přestaly počítat.  IDF jsou zpět v Džabalíji a tvrdí, že zabily desítky teroristů. Hamás se znovu vynořil z trosek v oblastech, které armáda opustila.

Hamaz oznámil,  že zajal izraelské vojáky, kteří tam bojovali, což izraelská armáda popřela.

A v neděli Hamas donutil Izraelce, aby se v Tel Avivu ukryli, poprvé po několika měsících při demonstraci vojenské síly vypálil z města Rafah na centrální Izrael příval raket. Většina z nich byla zachycena.

Ale jeden dům dostal přímý zásah. Lidem v domě pomohla denní doba. Ložnice byla prázdná.

Zatímco vlastní zásah USA v Gaze ztroskotal, když část jejich humanitární operace pro pásmo Gaza vyplavilo moře na jihu Izraele. Je to neúspěch tolik vychvalovaného plovoucího mola, které stálo asi 320 milionů dolarů. Minulý týden začala z mola pomalu proudit pomoc, ale zdaleka ne taková, jaká byla potřeba pouhých 20 mil od něj, a zoufale potřebné řešení se změnilo v podívanou na pláži.

0
Vytisknout
1499

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2024