Británie: Keir Starmer bude v předvolebním labouristickém manifestu prosazovat palestinský stát

7. 6. 2024

čas čtení 3 minuty
 

Politika labouristů bude iritovat Izrael, jehož premiér reagoval hněvivě, když Irsko, Španělsko a Norsko v květnu oficiálně uznaly Palestinu


Keir Starmer plánuje využít volebního manifestu labouristů k tomu, aby se nejsilněji angažoval v otázce palestinského státu od začátku války v Gaze. Cílem je  posílit volební  podporu strany na levici.

Lidé, kteří jsou s dokumentem obeznámeni,uvádějí  že předseda labouristů by měl zahrnout závazek uznat Palestinu před ukončením jakéhokoli mírového procesu a zajistit, aby takový krok nebyl vetován některou ze sousedních zemí.

Konečná verze manifestu bude dohodnuta na pátečním setkání s odbory a oficiálně představena příští čtvrtek.

 

Podle labouristických zdrojů bude předvolební manifest opatrný balíček opatření bez mnoha politických prohlášení, na rozdíl od manifestů, které strana zveřejnila pod vedením Jeremyho Corbyna v letech 2017 a 2019. Jeden ze zdrojů, který viděl návrh  manifestu, uvedl:  "Všichni se neuvěřitelně obávají přijímat jakékoli finanční závazky, protože konzervativci to mohou využít jako zbraň. Ale pokud nemáte žádné finanční závazky, nebudete mít žádnou politiku."

Podrobná zmínka o Blízkém východě se příliš neočekávala vzhledem k tomu, že hlavní náplň manifestu se bude týkat Starmerových pěti hlavních „misí“: ekonomiky, vzdělávání, zdravotnictví, energetiky a kriminality.

Závazek uznat palestinský stát „jako součást mírového procesu“ je ozvěnou lednových komentářů konzervativního ministra zahraničí Davida Camerona.

Lord Cameron řekl Konzervativní radě pro Blízký východ, že palestinskému lidu bude třeba ukázat „nezvratný pokrok“ směrem k řešení v podobě dvou států „v rámci [mírového procesu]“. Mnozí členové jeho vlastní strany ho za to kritizovali. 

Politika labouristů pravděpodobně podráždí Izrael, jehož premiér Benjamin Netanjahu reagoval s hněvem, když Irsko, Španělsko a Norsko v květnu oficiálně uznaly Palestinu. Netanjahu tento krok označil za „odměnu za terorismus“.

V prvních dnech konfliktu v Gaze se Starmer snažil neodchýlit od podpory, kterou Izraeli projevuje britská vláda a USA. Tento postoj vyvolal na labouristické levici hněv, zejména když v jednom rozhovoru Starmer řekl,  že Izrael má právo přerušit dodávky vody a elektřiny občanům v Gaze. 

V posledních týdnech jsou labouristé ochotnější se od britského vládního postoje odklonit, včetně nepřímé podpory rozhodnutí hlavního žalobce u mezinárodního trestního soudu požádat o vydání zatykače na Netanjahua.

Labouristé doufají, že formulace o palestinské státnosti jim pomůže získat zpět některé pozice mezi muslimskými a levicovýmii voliči, z nichž mnozí jsou  v posledních měsících rozčarováni zahraniční politikou Labouristicvké strany. 

Představitelé strany se prý obávají, že by v důsledku toho mohli neuspět ve dvou městských volebních obvodech - Bristol Central a Sheffield Hallam.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1413

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2024