Jakou má po bin Ládinově smrti budoucnost al-Kájda?

2. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Ortodoxním vedením al Kajdy byli vždycky bin Ládin a jeho egyptský společník Ajman al-Zavahrí a několik desítek společníků v Pákistánu, píše v deníku Guardian odborník na al-Kájdu Jason Burke. Al-Zavahrí je údajně stále naživu, avšak tento stárnoucí pediatr nemá bin Ládinovo charisma. Je to schopný ideolog, stratég a organizátor, ale nemůže se stát ohniskem pro aktivisty.

Několik mladších aktivistů bylo v poslední době úmyslně postaveno do popředí, aby se podařilo zastavit rostoucí marginalizaci al-Kájdy v posledních letech. Avšak lidé jako Abú Jahjá al'Libi, kterému je kolem pětačtyřiceti, nikdy nemůže bin Ládina nahradit. Ústřední vedení al-Kájdy bylo v posledních letech rozhádané, často se navzájem přeli saúdští, egyptští a libyjští militanti. Je nyní velmi pravděpodobné, že se vedení al- Kájdy rozpadne.

Decentralizace byla vždycky součástí bin Ládinovy strategie. Al-Kájda vznikla jako střechová organizace pro nejrůznější místní skupiny. To určitou dobu fungovalo, ale hlavní regionální skupiny - na Arabském poloostrově, především v Jemenu, v Magrebu (Alžírsko) a v Iráku jsou nyní nezávislé na vedení al-Kájdy. Každá tato skupina má vlastní místní kulturu, kořeny a historii. Jejich vazby na al-Kájdu byly vždycky jen teoretické.

Al-Kájda byla vždycky jen jednou z desítek radikálních organizací, které dohromady tvoří dynamický, rozrůzněný a vyvíjející se fenomén násilného extremismu sunnitských muslimů. I když bin Ládinova smrt nutně změní charaktristiku současného extremismu, nutně to neovlivní činnost jednotlivých organizací, až na to, že to jejich šéfy bude varovat, že nakonec, třeba až po deseti letech, budou dopadeni a usmrceni.

Poslední otázka je nejdůležitější. Jaký to bude mít efekt na ideologii? Zde je situace méně jasná. Bin Ládinovým největším úspěchem bylo učinit jeho osobní interpretaci radikálního islámismu světově známou. Al-Kájda se svým způsobem stala sociálním hnutím. Likvidace symbolu tohoto hnutí je bezpochyby významná.

Ovšem faktory, které vedly v posledních desetiletích k vzniku radikálního extremismu, jsou stále živé. Žijeme v nové éře polarizace, konspiračních teorií a identity založené na náboženském cítění. Strategický dopad bin Ládinových činů částečně závisí na reakcích jeho nepřátel, zejména ve Spojených státech. Důsledky jeho smrti také.

Nicméně marginalizace al-Kájdy v posledních letech je jasná. Arabské jaro dokázalo, že bin Ládinovu ideologii odmítly stamiliony lidí, které se bin Ládin kdysi snažil zradikalizovat a zmobilizovat. Al-Kájdě se nepodařilo zorganizovat významnější teroristický útok už více než pět let.

Nejpravděpodobnější scénář pro budoucnost budou nevýznamné násilné útoky na periferii muslimského světa a vznik nových velitelů. Bude to záviset výlučně na místních okolnostech.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12098

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2011