Britská vláda zakázala vstup do země vrahům právníka Magnického

3. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Přibližně 60 činitelům ruských vládních úřadů, kteří se podíleli na zavraždění ruského advokáta Sergeje Magnického, specializujícího se na boj proti korupci, odepřela britská vláda tajně vstup do Británie.

Právník Sergej Magnickij pracoval pro firmu Hermitage Capital Management, britský investiční fond, když odhalil daňový podvod ve výši 144 milionů liber, největší v ruské historii.

Vznesl oficiální obvinění proti činitelům ruského ministerstva vnitra. Byl zatčen a pak zemřel ve vězení poté, co mu byla odepřena lékařská péče. Aktivisté za lidská práva svědčí o tom, že byl tento otec dvou dětí během několika hodin před svou smrtí v listopadu 2009 mučen a silně zbit. Bývalý americký kandidát na prezidenta John Cain a další činitelé požadovali sankce proti ruským činitelům, kteří se podíleli na Magnického smrti.

Britská vláda nebyla ochotna Rusko veřejně kritizovat, avšak tajně zakázala vstup do země osobám, které se podílely na Magnického vraždě. Dosud tito podvodníci a krimiálníci. měli možnost do Británie volně cestovat. Aktivisté požadují, aby Británie zákaz zveřejnila. Tajné odepírání víz nestačí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7151

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2011