Dobrá rada nad zlato

14. 3. 2012 / Pavel Urban

čas čtení 5 minut

Na internetu koluje dopis (například zde : http://www.dluhcr.cz/blog/), adresovaný "Vážený státe, pane Klausi, pane Nečasi, pane Kalousku, pane Johne, pane Sobotko a soudruhu Filipe, ..." jehož autor má zjevně pocit, že za své daně nedostává adekvátní protihodnotu.

Proto se ptá, jak by se mohl odhlásit ze státního penzijního systému, protože mu nevěří.

"Rozhodl jsem se totiž, že bude jistější, když si sám budu spořit ve fondech, založím si akciové portfolio a koupím si na hypotéku nějakou nemovitost, kterou pak v důchodu buď prodám, nebo pronajmu.

(...)

Zároveň již dlouho zjišťuji, kde je možné se odhlásit od služeb Policie ČR, která se mi již delší dobu jeví jako zcela zbytečná. Podle informací z internetu, tisku a všech televizí usuzuji, že 30% všech vyšetřovaných případů souvisí s případy, které zavinili a nebo spoluspáchali přímo policisté, dalších 30% zavinili naši politici, rodinní příslušníci politiků a přátelé našich politiků (zde policisté nic nevyšetřují a pokud náhodou i vyšetří, tak ve finále odloží) a dalších 40 % trestních činů spáchali recidivisté a barevné menšiny. Pokud z této skupiny je náhodou něco vyšetřeno, u soudu jsou recidivisté potrestáni jen minimálními tresty (nelze je zavřít, protože věznice již nyní jsou přeplněné) a Rómové jsou většinou propuštěni bez trestu."

Autor dále žádá, aby se mohl daňově odhlásit od sociálního pojištění, Českých drah, českého školství, Ministerstva pro místní rozvoj, městské policie, Statistického úřadu, Výzkumného ústavu pedagogického, Školských úřadů, Ústavu státu a práva, Úřadu pro státní informační systém, Energetického regulačního úřadu, Telekomunikačního úřadu, Národního bezpečnostního úřadu, Grantové agentury, Úřadu pro ochranu osobních údajů, 73 Úřadů pro zastupování státu ve věcech majetkových a několika desítek dalších. U ostatních, jako třeba ČT a ČRo, by se spokojil s možností platit je tak, jak uzná za vhodné.

"Bylo by dobré, kdyby antimonopolní úřad přinutil stát vzdát se svých monopolů na sociální pojištění, na emisi peněz, na rozhodování sporů, na zajišťování pořádku, atd.

A tak bych byl rád, kdybyste mi poradili, jak mám zajistit svoji svobodu, jak přestat být nevolníkem, jak platit pouze za to, co poptávám, jak sám rozhodovat o svém životě a majetku.

Děkuji, s úctou Váš Občan + dalších 2 257 006 souhlasících"

(Poslední trojčíslí se na různých adresách liší, ale ty 2 257 ... najdete všude. Patrně jde o počet osob, které vyjádřily podporu ještě předtím, než dopis vůbec vyšel.)

Obávám se, že zajistit tuto svobodu bude v tomto státě obtížné. K dopisu je sice připojena nadějná douška ("že by nás bylo tolik? No, kurník šopa, to by se to snad už jednou mělo u těch voleb nějak projevit, ne?"), ale obávám se, že její autor bude nakonec zklamán. Česká politika má totiž zvláštní schopnost dělat ze stoprocentně bezúhonných příslušníků bílé většiny (0% trestných činů) zločince (30% trestných činů). Takže u voleb se to možná projeví, ale nevolnictví nakonec v praxi zůstane.

Naštěstí existuje generacemi předků odzkoušené a osvědčené řešení : emigrace.

Za tzv. "reálného socialismu" mnoho Čechů a Slováků (možná dokonce většina) věřila, že kapitalismus je lepší. Tisíce jich každý rok dosvědčili tuto svoji víru tak, že utekli na Západ. Navzdory nutnosti překonávat železnou oponu, přinejmenším administrativně.

Počet Čechů, kteří dnes onen reálný socialismus naopak preferují, je evidentně menší. Na stovky nebo aspoň desítky zájemců o emigraci na Kubu by to ale stačit mělo. Zdá se však, že skutečný zájem je řádově menší. Dokonce si ani nejsem jistý, že nějaký existuje. Takže s tou touhou po reálném socialismu to asi nebude tak horké.

Pro alergiky na stát se nabízí jiná destinace: Somálsko. V této zemi stát imigranty buzerovat ani vysávat zaručeně nebude. Se spořením v nezávislých fondech či s investicemi do nemovitostí coby jistot na stáří to bude asi horší. Ale jinak je to podle všech dostupných zpráv ideální země pro lidi toužící osvědčit svobodu definovanou jako schopnost postarat se sám o sebe. Samozřejmě nečekám, že v dohledné době 2 257 006 Čechů zvedne kotvy a vyrazí do Afriky. Politická emigrace je zpravidla věcí menšiny. Nicméně stovek migrantů bychom se do konce tohoto roku dočkat měli. Tedy pokud si oněch dva a čtvrt milionu Čechů stojí za svoji svobodou více, než stoupenci reálného socialismu.

Uvidíme. Zatím je zřejmé, že en bloc signatáři výše uvedeného dopisu si této možnosti nejsou vědomi, protože žádají o radu, jak zajistit svoji svobodu. Pokud na někoho z nich narazíte, vyhovte mu. Ne nadarmo se říká, dobrá rada nad zlato. V horším případě aspoň, kdo chce kam, pomozme mu tam.

0
Vytisknout
13302

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2012