"Udavač" nebo "oznamovatel"?

24. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

Dobrý den pane Čulíku,

všiml jsem si Vaší noticky k whistleblowingu na BL a chci zareagovat na slovo udavač, píše David Ondráčka, ředitel Transparency International ČR. Nesedí a nevyjadřuje podstatu toho, že někdo přispěje k hledání veřejného zájmu odvážným krokem, kdy často riskuje práci a problémy. TI používá slovo oznamovatel, přemýšleli jsme o sojce - je fakt, že ideální ekvivalent nemáme.

Nepíšu to kvůli nějakému poučování, jen že se už několik let intenzivně snažíme, aby došlo k nastavení systému legislativní ochrany oznamovatelů a snad se k něčemu postupně blížíme. Inspirace americkým modelem, ale i dalšími evropskými způsoby je na místě. A snažíme se i ve společnosti právě měnit ten pocit, že jde o udavače s konotací v minulém režimu, nebo někoho kdo zrazuje loajalitu vůči zaměstnavateli. Příklady našich analýz: ZDE nebo anglicky ZDE

A v praxi pracujeme s mnoha whistleblowery, poskytujeme jim právní ochranu a někdy psychologickou radu. A ty příběhy nejsou černobílé, ale obvykle obyčejné odvážné kroky lidí, kteří se k něčemu dostali, není co s tím, něco dělat chtějí, ale mají strach. Paní ze studijního oddělení, která vidí, jak se fixluje s indexy a zkouškami; úředník jako svědek manipulací výběrových řízení a podobně.

Hezký den

David Ondráčka

ředitel, Transparency International - Česká republika, o.p.s.

Reakce Jana Čulíka: Slovo udavač jsem samozřejmě použil provokativně a ironicky, ale ta ironie má myslím vážný aspekt. Výraz "udavač" má zápornou konotaci pouze pod podmínkou, pokud považujeme režim, v němž žijeme, za nelegitimní a utlačitelský. Pokud žijeme v systému demokratickém, informace státních orgánů o porušování zákona je činnost záslužná. Veřejnost i organizace jako Transparency International by však měla vyvíjet tlak na politiky, aby byl přijat zákon, plně ochraňující práva těchto ochránců demokracie. Není možné, aby byl potrestán ten, kdo úřady informuje o korupci. Mimo jiné k tomu může být v ČR zneužíván trestní paragraf o pomluvě, který je také šokujícím pozůstatkem komunistické éry.

0
Vytisknout
7980

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2012