Zemřel Mojmír Povolný

25. 8. 2012 / Egon T. Lánský

čas čtení 2 minuty

V úterý 21. srpna zemřel v Appletonu, ve státě Wisconsin, USA, profesor JUDr. Mojmír Povolný Ph D. V listopadu by se byl dožil 91 let. Většinu z nich strávil v exilu jako vědec - politolog hlavně na universitě v Appletonu, ve Wisconsinu, kde také zemřel a usilovnou prací jak v Radě svobodného Československa (RSČ), tak ve Společnosti pro vědu a umění (SVU).

Po dobu mé činnosti v mnichovské redakci rozhlasu Svobodná Evropa jsem byl tamním organizátorem činnosti obou exilových organizaci a úzce jsem s Mojmírem spolupracoval. Poznal jsem ho jako vzdělaného pracovitého člověka a zaníceného, aktivního Čechoslováka.

Po mnoho let RSČ a jejímu výkonnému výboru předsedal, od roku 1993 pak jejímu nástupci - Radě vzájemnosti Čechů a Slováků (RVČS).. Z této funkce rezignoval ve svých devadesátce v lednu 2011 pro vysoký věk.

Málokdo v bývalém Československu o zmíněných organizacích a lidech, kteří je vytvořili, vedli a připomínali světu existenci Čechů a Slováků, dodnes něco ví. Lituji, že Mojmírova smrt je příležitostí jim je alespoň připomenout. Svou vlast pomáhali zviditelňovat a v mezích možností podporovali potřebné krajany doma i ve světě.

Osobně jsem, po dohodě s Mojmírem a jménem RSČ a SVU, mimo jiné připravil mezinárodní anketu k 50. výročí Mnichovské smlouvy koncem září 1988. Prezentoval jsem ji ve výroční den podpisu, 29. září v mnichovském hotelu Bayerischer Hof, v místnosti, kde v době podpisu Hitlerem, Mussolinim, Chamberlainem a Daladierem byla tisková kancelář. Onu anketu podepsali Češi a Slováci v komunistickém Československu, i v exilu, osobnosti, jež jsou asi dnes doma vcelku neznámé, i lidé činní ve světové politice, např. bývalý britský ministr zahraničí David Owen.

Mnoho z oněch neznámých exilových Čechů a Slováků stojí za to představit. Abych uctil památku Mojmíra Povolného, pokusím se příští rok, k 75. výročí Mnichovské "dohody", jejich názory zpracovat a vydat; mého přítele Mojmíra by jistě potěšilo, že se to nakonec povedlo.

0
Vytisknout
10531

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2012