Anglie má obdobný průšvih s maturitami jako Česko

26. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Školy budou žalovat státní školské úřady za změnu známkovacích pásem

Kontroverze týkající se maturitních zkoušek v Anglii (GCSE) nebývale zintenzivněla. Ředitelé středních škol požadují přeznámkování všech písemných zkoušek z angličtiny, kterým se letos podrobili maturující angličtí studenti.

Rozhodnutí zahltit státní examinátorské rady horou písemných zkoušek a požadovat jejich přeznámkování přichází uprostřed rostoucího optimismu mezi učiteli, že zkoušky dostanou vyšší známky než jaké byly oficiálně oznámeny tento čtvrtek.

Asociace anglických středních škol také hodlá pohnat k soudu anglické úřady, odpovědné za provádění zkoušek za to, že zpřísnily hodnocení zkoušek z letošního června ve srovnání s těmi, které žáci dělali letos v lednu.

Hněv mezi žáky, učiteli a rodiči vyvolala skutečnost, že více než 4000 maturantů, kteří očekávali, že dostanou z angličtiny známku C, dostalo ve skutečnosti známku D, což znamená, že se z nich mnoho nedostane do učení či na další školu. Totéž platí pro tisíce dalších studentů, kteří očekávali, že dostanou ze zkoušek jedničku (známku A) a dostali B, což znamená, že je univerzita, na kterou se hlásí, už nepřijme.

Mnoho tisíc studentů nedostalo očekávané známky, ale známky horší, protože ministerstvo školství od lednových zkoušek svévolně zpřísnilo známkovací pásma.

V sobotu večer, kdy vážně hrozilo, že rodiče a učitelé poženou příslušné státní úřady k soudu přislíbil státní regulační orgán Ofqual, že znovu posoudí známkovací pásma.

Anglický ministr školství Michael Gove popřel, že by vinu za změnu známkovacích pásem nesl on.

Podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
7948

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2012