Mladí pravicoví voliči v ČR jsou pod vlivem normalizačních bolševických praktik

20. 10. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Chtěl bych se krátce vyjádřit k článku pana Řezníčka o tom, že mladí lidé vidí levici jako nepřítele. Znám spoustu lidí mého věku, kteří se kloní k pravici, ale jsou to lidé, kteří vesměs tvrdě pracují a velice jim vadí, jak je pravice spojená s korupcí. Vydělat si v poctivém byznysu vyžaduje práci a pravice, která se ohání zájmem o podnikatele a lidi, již se dokážou postarat sami o sebe, by měla opravdu hájit zájmy poctivé práce.

To ale vůbec nedělá -- a nejde jenom o korupci, jde například také o chaos ve změnách DPH nebo o tolerování nelegálního obchodu s alkoholem (kolky byly zavedeny za ČSSD) atd. Proto jsou i ti voliči mého věku, kteří jsou zapřísáhlí pravičáci, velmi naštvaní na současnou pravici. Tohle je však, myslím, mladým pravicovým voličům úplně jedno.

Mám takový pocit, že současná propravicová rétorika v médiích a zejména v různých pokleslých pořadech a formách zábavy vyvolává v mladých lidech pocit, že to je normální být bohatý jaksi "jen tak" -- že člověk by měl mít jaksi od narození všechny konzumní vymoženosti, bez práce, a že práce je vlastně něco hloupého, zbytečného a určeného jenom pro levičáky.

Jestliže někdo tyto vymoženosti nemá, je to, jako by byl nemocný, a nemá kazit dobrou párty těch šťastných. Práci lze z tohoto úhlu tolerovat jenom tehdy, pokud je zábavou, pokud "mne baví".

Levice naopak o skutečné práci mluví častěji než pravice a hájí zájmy zaměstnanců ve spojení s odbory a vyvolává dojem, pro mnohé mladé pravičáky asi velmi nepříjemný, že k získání obživy je třeba opravdu pracovat.

Ono to samozřejmě neplatí o těch, kdo si ty peníze beztrestně nakradli a vytvářejí jakousi normu, že peníze, zejména ty obrovské, jsou bez práce (a pro ty zloděje opravdu bez práce jsou -- jak se říká: ukrást 5000 korun je zločin, ukrást 5000 milionů korun je politika).

Ti si žijí mnohem lépe než pracující a jejich život je samá zábava, luxus, pohoda. Strach z návratu poměrů před rokem 1989, svoboda, individualismus atd. jsou hloupý nátěr, kterému mladí pravicoví voliči vůbec nerozumějí (ba myslím, že vůbec lidé ve stáří kolem 20 let by museli překročit obrovskou mentální propast, kdyby chtěli pochopit, co to vlastně režim před rokem 1989 byl).

Jejich "svoboda" je nejvíce ohrožena právě tím poznáním, že jediná poctivá cesta k nabytí majetku je tvrdá práce. V tomto smyslu cítím dnes veliký rozdíl mezi pravicovými voliči kolem 40 let a pravicovými voliči kolem 20 let věku.

Jinými slovy: atmosféra ve společnosti je už příliš dlouho vyjádřením hesla, že pracuje jenom blbec a chytrý si nakrade (což je pouze upravené heslo z normalizace, že kdo nekrade, ten okrádá rodinu), aby to nemělo dopad na novou generaci, která v této atmosféře vyrostla.

K tomu ještě jedna, podle mne velmi výstižná, interpretace studentských voleb: ZDE

0
Vytisknout
11186

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2012