Václav Žák: Rozčarovaní voliči zůstali doma. Tím došlo k přesunu volební podpory

21. 10. 2012

čas čtení 3 minuty

Na motivy komentáře Der Standard [že Češi "ztratili v těchto volbách paměť] se v českých médiích objevila spousta komentářů. Opíraly se přitom o prestiž rakouského listu a komentář prezentovaly jako názor západní veřejnosti na politický vývoj v České republice.

Ve skutečnosti byl autorem komentáře Robert Schuster, šéfredaktor časopisu Mezinárodní politika vydávaného Ústavem mezinárodních vztahů, který zřizuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Stěží tedy může představovat mínění západní veřejnosti. Také mu to čtenáři v reakcích pod článkem dali znát. Jeden z čtenářů se autora komentáře ptal, jak si dovoluje kritizovat rozhodnutí suveréna, tedy lidu, a jestli podle jeho názoru demokracie znamená, že občané smějí volit jenom podle přání komentátora. Připomnělo mi to Bertolda Brechta. Ten se také potom, co východoněmecká vláda prohlásila, že lid zklamal její důvěru, zeptal, jestli náhodou nepotřebuje rozpustit lid a zvolit si jiný.

Ze záplavy komentářů varujících před rudým nebezpečím a ztrátou paměti českých občanů jasně plyne, jak daleko máme k pochopení toho co demokracie vlastně je. Volby vystavily politické reprezentaci účet, a to je také jejich bytostným posláním. Je zcela nemístné za to voliče kritizovat. Spíš je třeba snažit se pochopit, co se ve společnosti děje.

Výsledky voleb určila nízká volební účast. Zjevně nedošlo k žádným přesunům ve voličské přízni a k nástupu komunistů. Lehce hysterická interpretace voleb svědčí spíš o tom, jak právě ti, kteří neustále brojí proti komunismu, se ještě nevyzuli z komunistických bačkor. Jako oni mají strach ze svobody. Je vedlejší, že vyznávají jinou ideologii, důležité je, že stejně jako komunisti touží ostrakizovat názory, které nepovažují ze správné.

Výkon vlády rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci je tristní. Vždyť na kauze ProMoPro je nejskandálnější to, že ministr zahraničí a současný ministr obrany vyhodili stamiliony kvůli uspořádání konference evropských ministrů zahraničí v národní kulturní památce, na zámku Hluboká, když ji mohli mnohem levněji udělat jinde. Upřímně se divím, proč se to ignorují orgány činné v trestním řízení.

V boji proti korupci platí: prevence je vše. I zde vláda selhává. Alfou a omegou fungujícího státu je solidní státní správa. Vláda nejen neuvedla v platnost zákon o státní službě, ale plánuje jeho nahrazení paskvilem, který by pouze legalizoval současné korupční prostředí. Vláda nejen neuvedla v platnost zákon o státní službě, ale plánuje jeho nahrazení paskvilem, který by pouze legalizoval současné korupční prostředí. Takzvané manažerské pojetí státní správy je ve skutečnosti synonymem pro korupční odměňování úředníků za bílého dne.

Sečteno a podtrženo. Rozčarovaní voliči zůstali doma, čímž došlo k posunům v preferencích.

Kompletní článek ZDE

0
Vytisknout
7488

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2012