Ázerbajdžán: Ostré protesty proti vládní korupci

31. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

V Ázerbajdžánu, zemi bohaté na ropu, se letos v lednu konají výjimečně ostré protesty proti zkorumpované a autoritářské vládě prezidenta Ilhama Alijeva. Dochází k nim před prezidentskými volbami, které se budou konat v říjnu 2013.

Více než 20 lidí bylo pokutováno podle nového zákona proti demonstracím velkými finančními částkami za účast na demonstracích v Baku, které se konaly 12. ledna. Toho dne se v Baku konala pokojná demonstrace, protestující proti podzřelému úmrtí mladého odvedence v ázerbajdžánské armádě. O pět dní později protestovalo 1000 majitelů obchodů v Baku proti razantnímu zvýšení nájmů v obchodním středisku, jehož manažeři mají údajně vazby na vládu. Asi 5000 majitelů obchodů své obchody na protest uzavřelo.

23. ledna protestovaly tisíce lidí v městě Ismajilii proti tomu, že vláda odmítla uzavřít místní motel, který funguje jako nevěstinec. Demonstranti motel, který vlastnil syn ázerbajdžánského ministra pro sociální otázky, podpálili. Desítky demonstrantů byly zatčeny. Na následné demonstrace, požadující propuštění zatčených, reagovala pořádková policie slzným plynem a vodními děly. K dalším protestům pak došlo k Baku, ty byly také násilně rozehnány a asi 40 účastníků bylo zatčeno. Tři opoziční aktivisté a známý novinář byli pokutováni částkami od 380 do 3185 amerických dolarů.

Velkou roli při protestech hrají sociální média. V Ázerbajdžánu, kde je 40 procent obyvatelstva mladší 24 let, začíná vláda sociální sítě považovat za vážnou hrozbu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6091

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2013