Proti výsledkům demokratických voleb se nedemonstruje, ať jsou zvolení politikové jakkoliv "nemožní"

31. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

V hodnocení skandálního "svržení" radní Baborové protidemokratickými demonstranty v jižních Čechách jsem nucen jít dál než Karel Dolejší. V demokratických volbách zvolené politické strany mají mandát jmenovat radními, koho ony uznají za vhodné, a není možné, aby se toto demokratické rozhodnutí většiny snažily zvrátit antidemokratické skupinky. Obávám se, že není možno rozlišovat mezi radní Baborovou z jižních Čech ani radním Sloupem v karlovarském regionu. Jmenování těchto lidí na základě demokratického mandátu není možné kádrovat. Je docela pravděpodobné, že paní Baborová je dobrá, nepolitická odbornice na školství, kdežto pan Sloup normalizačním politrukem, který se nepoučil. Marná sláva, opakuji, pokud to pomalejším mozkům nedochází: Ti lidi byli jmenováni do funkcí na základě DEMOKRATICKÉHO MANDÁTU, slyšíte? Není naprosto možné ani jednoho z nich kádrovat.

Dovedete si představit, že by třeba v Londýně demonstrovaly skupinky proti volebnímu vítězství komické postavy Borise Johnsona (který, ač mladší, svým zmateným vystupováním hodně připomíná Karla Schwarzenberga) prostě proto, že se jejich členům zdá Johnson příliš "pravicový" nebo naopak "levicový"? Nebo Tonyho Blaira nebo Davida Camerona? Politika ve funkci mohu samozřejmě následně kritizovat, pokud se mi nelíbí, co ve funkci dělá, ale nemohu zpochybňovat jeho demokratický mandát!! Ve volbách promluvil lid a dal zvoleným stranám mandát. Tečka. Proti tomu není žádný argument a není rozdílu mezi paní Baborovou anebo panem Sloupem. Oba byli jmenováni do funkce na základě DEMOKRATICKÉHO MANDÁTU, o tom není sporu. Může se nám to nelíbit, v tom případě musíme v příštích volbách zajistit, aby se strana, s jejímž rozhodnutím nesouhlasíme, k moci už nedostala.

Moralizování v politice je směšné. Proč? Protože těžko argumentovat proti většině, která má zjevně jiný názor než my. Měli jsme je přesvědčovat před volbami demokratickou diskusí, zjevně se nám to nepodařilo, ale proti DEMOKRATICKÉMU MANDÁTU nemůžeme nic dělat.

0
Vytisknout
10520

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2013