Britští konzervativci útočí na BBC

24. 2. 2013

čas čtení 1 minuta

Mezi vládnoucími britskými konzervativci a společností BBC vzniká válka: Konzervativní ministři kritizují BBC, že je "příliš levicová".

Ministrům vadí, že BBC systematicky hovoří o "vládních škrtech" zatímco by prý měla hovořit o "vládních úsporách v zájmu daňového poplatníka". Ministerstvo práce a důchodů proto podalo na BBC až 20 stížností, v nichž poukazuje na "neobjektivitu" a "nepřesnosti". Poradci si stěžují, že BBC často informuje pouze o těžké situaci lidí, na něž dopadnou důsledky "reforem", a neinformuje o opatřeních, jejichž cílem je snížit dopad škrtů.

Ian Duncan Smith, ministr práce a sociálních věcí, je zejména rozhořčen způsobem, jak BBC informuje o tzv. "dani uvalené na ložnice", totiž o jeho reformě sociální podpory činží. Duncan Smith totiž zavádí kontroverzní reformu, v jejímž rámci bude snížena sociální podpora na činže pro rodiny, které mají v bytě víc než jednu ložnici. Kritikové, kteří vystoupili v BBC, poukazují na to, že snížení sociální podpory rodiny tvrdě postihne, protože se lidé s pokojem navíc nemají kam přestěhovat, neboť potřebné menší byty prostě nejsou k dispozici, a také postihne invalidy, kteří často nemohou s manželským partnerem přespávat v jediné ložnici.

Konzervativce nyní také rozčílilo, že byl do Rady BBC jmenován bývalý labouristický ministr kultury James Purnell a bude dostávat plat 295 000 liber ročně jako "ředitel pro strategii".

Podrobnosti v ZDE

0
Vytisknout
8268

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2013