Český aktivista a účastník demonstrace za občanská práva, jež měla dát zprávu prezidentu Obamovi, bude deportován

22. 3. 2013

čas čtení 3 minuty
Tisková zpráva ISM Česká republika

Jeruzalém: Český lidskoprávní pozorovatel byl ve čtvrtek převezen do zařízení izraelského ministerstva vnitra a má být deportován. Byl zadržen 20. března v průběhu nenásilného pochodu za občanská práva v Hebronu na Západním břehu Jordánu, společně s dalšími dvěma aktivisty z Německa a Dánska. Ti budou také deportováni. Němec a Dán byli taktéž převezeni do zařízení ministerstva vnitra, přestože jejich právní obhájce podal žádost o soudní přelíčení, s cílem předejít okamžitým deportacím. [Čech o toto nepožádal.]

Zmínění tři mezinárodní aktivisté byli zatčeni společně se třemi Palestinci Issaem Amroem, Badiou Dwaikem a Mohammedem Zugayerem, kteří dnes předstoupili před vojenský soud ve věznici Ofer na okraji Ramalláhu a budou propuštěni na kauci. Spolu s nimi byli zatčeni i dva izraelští aktivisté. Pochod za občanská práva, zorganizovaný palestinskými a izraelskými aktivisty, byl pojat jako zpráva americkému prezidentu Obamovi, který přiletěl 20. března do Izraele na státní návštěvu. Palestinci a Izraelci měli na obličejích masky s tváří prezidenta Obamy a Martina Luthera Kinga, čímž chtěli upozornit na podobnosti mezi hnutím za občanská práva v USA a bojem proti apartheidu v Palestině.

Český aktivista byl spolu s dalšími mezinárodními aktivisty přítomen jako pozorovatel a dokumentoval demonstraci. Demonstranti vstoupili pokojně do ulice Shuhada v centru Hebronu, provolávali "I have a dream" (mám sen) a nesli transparenty se slogany o občanských právech. Bezprostředně poté se na scénu dostavila izraelská armáda a okamžitě zaútočila na pokojné protestující ve snaze je zatknout. Demonstranti byli napadeni a obtěžováni také extrémními pravicovými proti-palestinskými izraelskými osadníky z Hebronu.

Všechni zadržení byli převezeni na policejní stanici v osadě Givat Ha'avot, kde byli vyslýcháni izraelskou policií. Čech byl poté spolu s ostatními mezinárodními pozorovateli převezen do areálu Russian Compound v Jeruzalémě, kde jejich právní zástupce podal žádost, aby byli v dopoledních hodinách ve čtvrtek 21. března předvoláni před soud. Žádost nebyla izraelskými úřady vzata v úvahu. Místo toho byli aktivisté převezeni do zařízení ministerstva vnitra. Advokát Neri Remati sdělil: "Bylo učiněno rozhodnutí deportovat aktivisty ještě předtím, než by byli postaveni před soud. Dost dobře nerozumím, proč se stát rozhodl deportovat zahraniční aktivisty. Palestinci a Izraelci totiž čelili daleko závažnějším obviněním, byli však propuštěni."

Pozadí: Izrael má historii apartheidní politiky vůči Palestincům, včetně vytvoření silnic a cest určených pouze pro Izraelce, autobusů pouze pro Palestince a apartheidní zdi, která odděluje nejen Izrael a Západní břeh Jordánu neustále ukrajujíc palestinskou půdu, ale i samotné vesnice a města na Západním břehu Jordánu. Ulice Shuhada v Hebronu, jež byla kdysi hlavní obchodní ulicí města, je dalším příkladem této aparheidní politiky. Od roku 1994 je do ulice zakázán přístup pro palestinská auta a od roku 2000 mají do ulice zakázán vstup všichni Palestinci. V okolí ulice totiž žije více než 500 nelegálních izraelských osadníků, jejichž bezpečnost zajišťuje několik tisíc izraelských vojáků.

Fotografie activestills.org: ZDE

0
Vytisknout
6917

Diskuse

Obsah vydání | 25. 3. 2013