Čína podporuje sankce proti KLDR

24. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Čína se snaží potrestat svého spojence, Severní Koreu, kterému dlouhodobě obchodně i diplomaticky pomáhala udržet se nad vodou. Dospěla totiž k názoru, že se Pchjongjang chová nepředvídatelně a ohrožuje její životně důležité bezpečnostní a obchodní zájmy v regionu. Proto nyní aplikuje mezinárodní sankce, které mají potrestat severokorejský režim za jeho jaderné a raketové testy. Rozsáhlý systém inspekcí zaměřený na finanní zdroje, technologie dvojího užití a luxusní zboží určené pro severokorejskou elitu má do Pchjongjangu vyslat jasný signál, že Peking už má provokací dost. Firma Dalian Fast International Logistics Co. konstatuje, že rozsah námořního obchodu se Severní Koreou, na kterém má rozhodující podíl, letos poklesl zhruba o 20%.

Poté co Pchjongjang v únoru provedl třetí jaderný test, dostal se pod velký mezinárodní tlak. Mezinárodní sankce vyvolaly v KLDR hněv, demonstrativní zrušení zastavení palby, které platilo od ukončení korejské války v roce 1953, a hrozby vojenským útokem na Jižní Koreu a USA, pokud prý budou pokračovat společná vojenská cvičení na Korejském poloostrově.

Není pravděpodobné, že by ČLR svého spojence zcela odvrhla, nicméně usiluje o větší kontrolu nad jeho chováním. Podle výzkumů WTO od roku 2011 dodávajíČíňané KLDR prakticky veškeré palivo a asi 83% importovaného zboží. A jakkoliv se Pchjongjang může snažit zajistit své potřeby zvýšenou spoluprací s Ruskem, Íránem nebo Kuvajtem, žádná z těchto zemí neleží dostatečně blízko. Jsou to čínské firmy s vládní podporou, kdo po desetiletí ekonomického úpadku a hladomorů rozšiřuje severokorejskou infrastrukturu. Nicméně de facto klientský režim v KLDR si v mezinárodní aréně osobuje právo chovat se jako velmoc a mnoho let vydírá mezinárodní společenství hrozbou destabilizace a vojenského konfliktu. Kim Čong-unův režim nyní odmítá čínské výzvy k ekonomické reformě a návratu k jednání o jaderném programu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8372

Diskuse

Obsah vydání | 25. 3. 2013