ČSSD nepřislíbila občanům spravedlivé prostředí

21. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Je samozřejmě hloupé, nespravedlivé a destruktivní, pokud chudí lidé musí platit vzhledem ke svým příjmům vysoké daně (zvyšování DPH) a bohatí naopak mají daňové úlevy (rovná daň, zastropování zdravotního pojištění). Vysoká míra zdanění bohatých není žádným trestem za jejich úspěch, nýbrž podpora společnosti, ve které mohou být úspěšní. Tím spíše považuji za odporné, když si firmy užívají luxusu fungující západní společnosti s jejími veřejnými službami (včetně právního státu), ale platí daně v pochybných, mafiemi řízených "daňových rájích".

Nicméně česká strana sociálně demokratická by vzhledem k tomu, co veřejnost vnímá už dlouhou dobu v České republice jako nejhorší problém, neměla především zvyšovat daně a "starat se" o občany zvýšenou mírou přerozdělování. Aspoň ne do té doby, dokud nezajistí radikální omezení rozkrádání veřejných peněz. Smyslem zvýšeného výběru daní nemá přece být to, že se ty daně nechají rozkrást. Čeští občané by podle mne byli schopni postarat se o sebe a zbylo by ještě mnoho peněz pro postižené, nezaměstnané, důchodce, sociálně vyloučené atd., kdyby český stát dbal o to, aby tu na úkor veřejných rozpočtů nevládly mafiánské struktury, které díky svým nesmírným ziskům a společenské bezohlednosti celý systém rozvracejí a korumpují. Sociální nesmí znamenat nějaký sociální standard za cenu života ve zločineckém prostředí, kde člověk musí držet hubu a krok za kus žvance.

Česká strana sociálně demokratická na svém posledním sjezdu nevyslala žádný signál o tom, že by chtěla zajistit občanům spravedlivé prostředí, což by jistě ocenilo i mnoho středových a pravicových voličů, jimž je veřejný zájem více než ideologická příslušnost. Spíše vyslala signál, že chce udržet současný systém za cenu vyšších daní a sociálnějšího přístupu ke slabým a bezmocným, kteří ale -- stejně jako "dolních 10 milionů" -- mají zůstat slabými a bezmocnými tváří v tvář mafiím, pro jejichž zisky se vybírají daně a které tento stát uvrhávají do bídy šlendriánu, černého "podnikání", daňových úniků a zločinu vůbec.

0
Vytisknout
12091

Diskuse

Obsah vydání | 25. 3. 2013