Jako příslušník chudiny přijdete v USA o zuby

9. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Zkoumám různé otázky na hranici mezi veřejným zdravím a vládní strategií vůči chudým lidem, píše v deníku Washington Post Harold Pollack. Základní věc je jasné - chudí lidé mají vždycky špatné zuby. Kdykoliv se setkám s lidmi, kteří zažili období ekonomické deprivace, je to na nich vidět - chybějí jim zuby nebo mají zanícené dásně.

Ze studie zubní péče na Floridě vyplývá, že "Afroameričané a osoby s nižším socioekonomickým statusem mají častější problémy se zuby, ale méně často se jim dostává zubolékřaské péče. Častěji přicházejí tito lidé o zuby a zubaři s nimi nehovoří o možných alternativách."

Stručně řečeno: Během období čtyř let přicházejí respondenti s příjmem pod hranicí chudoby o třikrát více zubů než občané s vyššími příjmy.

Situace se zhoršila během nynější hospodářské krize, protože státy omezují zdravotnické služby. Ve státě Illinois už Medicaid nehradí pravidelnou návštěvu u zubního hygienika, ani rentgenování zubů, plomby či odstraňování nervů z kořenů zubů. Jediné, co se hradí, je nouzové vytržení zubu.

Napadlo mě, co se děje, když Američan nemá zdravotní pojištění, nebo je závislý na Medicaid a probudí se se silnou bolestí zubů. Vysvětlení nebylo povzbudivé:

"Většina lidí, které strašně začne bolet zub, přežívá s tou bolestí dlouhé měsíce, nebo dokonce i roky. Někteří si berou prášky, ale když už to nemohou snést, jdou do nemocnice na pohotovost. Většina pohotovostních oddělení v nemocnici ale zuby nemůže léčet, a tak poskytují jen prášky proti bolesti či antibiotika. Osoba s bolestí zubů také může dostat telefonní číslo na komunitní kliniku, pokud v místě existuje. Pokud si občan nemůže dovolit jít k zubaři ve své komunitě, končí na pohotovosti v nemocnici znovu a znovu."

Harold Pollack uvádí příklady lidí, kteří potřebují chirurgický zákrok na odstranění nervů ze zubů, ale nemohou si to dovolit - stálo by to tisíc dolarů, které nemají.

Jiná osoba, jménem Doris, autorovi řekla:

"Děsně mě bolí zuby. Mám je zkažené, ale stálo by to peníze si je nechat opravit. Zubní péče prostě v této zemi není k dispozici."

Takto jsou postiženi každý den tisíce lidí v Americe. "Vydáváme na zdravotnictví 2,8 bilionu dolarů ročně, ale ani takovou základní věc jako péči o zuby nezvládáme," uzavírá autor.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12259

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2013