V Americe v roce 2012 zahynulo 31 procent všech včelstev

9. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Jde o záhadnou chorobu, která likviduje včelstva už sedm let. Zmizí-li včely, lidstvo zahyne hladem

Během letošní zimy zahynula nebo zmizela třetina včelstev, chovaných v Americe. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky byly zveřejněny ve středu. Rozsah odumírání včelstev byl horší než v zimě r. 2011. Likvidace hmyzu, který opyluje zemědělské plodiny, ohrožuje americké zemědělství i potravinářský průmysl. Podle amerického ministerstva zemědělství přispívají včely každoročně americké ekonomice prospěchem v hodnotě 20 miliard dolarů.

Uhynutí přibližně 31 procent amerických včelstev během minulé zimy je přibližně dvojnásobná míra uhynutí, než je obvyklé. Včelstva odumírají už sedm let. Poprvé to vzniklo r. 2006, kdy začaly přicházet zprávy, že včely opouštějí úly a mizí.

V oficiální zprávě zveřejněné ve středu uvedla americká vláda, že k likvidaci včelstev dochází v důsledku součinnosti řady faktorů, mimo jiné i parazitního roztoče, virů, bakterií, špatné výživy a genetiky, a také dopadu pesticidů. Avšak vědci a aktivistické organizace obviňují především jeden konkrétní druh pesticidů, který prý včely mate a likviduje jejich smysl pro orientaci.

Evropská unie tyto pesticidy, zvané neonikotinoidy, na dva roky zakázala. Americké úřady však tvrdí, že nejsou k dispozici důkazy, které by prokazovaly, že uhynutím včelstev jsou viny právě tyto pesticidy.

Více než dvě třetiny amerických včelařů byly během právě skončené zimy postiženy ztrátou větší, než jaká by jim umožnila dále působit jako včelaři. Ti včelaři, kteří byli postiženi ztrátou včelstev, typicky přišli až o 45 procent svých včelstev.

Nedostatek včel už ohrožuje zemědělskou produkci. Farmáři v Kalifornii informovali, že málem nebylo možné včas v důsledku malého množství včel opylovat mandlovníky, a tak byla letošní úroda mandlí ohrožena.

Na průzkumu amerického ministerstva zemědělství ohledně úhynu včelstev se podílelo téměř 6300 komerčních včelařů, vlastnících přibližně čtvrtinu amerických včelstev.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
15350

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2013