Po porážce maliských islamistů prosazuje Paříž dohodu s Tuaregy

20. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Poté, co francouzská intervence vedla k porážce islamistů v Mali, Paříž frustruje některé ze spojenců tlakem na politickou dohodu s tuarežskými rebely. Neshody s nimi, které se teď týkají především kontroly nad městem Kidal na severu, mohou ohrozit plánovaný termín voleb, jež by měly ukončit činnost prozatímních politických orgánů ustavených po vojenském převratu v roce 2011.

Maliská armáda ke Kidalu, který je základnou Tuaregů z organizace MNLA, přesouvá své jednotky, ale nedokázala se města zmocnit v termínu, který si sama stanovila. Francie, jejíž jednotky táboří v sousedství města, si nepřeje, aby vládní jednotky město násilím obsadily, protože se obává etnického násilí.

Volby jsou plánovány na červenec a mají ukončit osmnáctiměsíční chaos, během nějž došlo k povstání Tuaregů, armáda provedla převrat, islamisté napojení na al-Kajdu obsadili sever země a 4 000 francouzských vojáků dorazilo do země, aby islamisty porazili. Mnozí vládní představitelé viní Tuaregy z vyvolání všeho ostatního. Nacionalisté si přejí, aby armáda napochodovala do Kidalu a povstalce odzbrojila. Francie ale místo toho podporuje tajná jednání v Burkině Faso, která by měla umožnit červencové volby, a vyzývá Bamako, aby uznala dlouho vznášené požadavky Tuaregů na autonomii.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6476

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2013