Zbraně pro syrské povstalce budou konflikt eskalovat

17. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Michael Brzoska, ředitel Hamburského institutu pro mírová studia a bezpečnostní politiku, je přesvědčen, že vyzbrojování syrských povstalců, které prosazují Spojené státy, Británie a Francie, není dobrý nápad. Stejně jako plán ustavit bezletovou zónu to povede pouze k eskalaci konfliktu a neochotě povstalců vážně participovat na mírových jednáních, protože budou věřit, že mohou zvítězit vojenskými prostředky.

Spojené státy chtějí poskytnout syrským povstalcům dodatečnou vojenskou pomoc. Obě strany konfliktu už dostávají zbraně ze zahraničí a nedá se očekávat, že by více zbraní znamenalo lepší vyhlídky na ukončení konfliktu. Povstalci se ocitají pod rostoucím tlakem, když ztratili strategicky důležité město Kusajr a od pátku jsou vytlačováni z Aleppa.

Rozhodnutí USA poskytnout vojenskou pomoc tak na straně povstalců vyvolalo nadšení. Není ovšem zatím jasné, jakou formu bude americká pomoc mít. Podle listu The Wall Street Journal Obama už schválil dodávky zbraní "umírněným" povstalcům, kteří se nehlásí k radikálním islamistům. Americká vláda s tímto krokem váhala, protože se obává, že se zbraně přece jen mohou dostat do rukou islamistů, ale na základě zpráv, že Asadovy jednotky nasadily vmalém množství chemické zbraně, tuto pozici revidoval. (Ruská strana namítá, že údajné doklady o použití chemických zbraní v Sýrii nesplňují přislušné důkazní procedury předepsané Úmluvou o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní a jejich zničení - pozn. red.)

Vládní síly mají převahu v těžké výzbroji a logistice, velkou výhodou je pro ně letectvo, proti němuž nemají povstalci téměř žádné zbraně. Ruční zbraně, instruktory a údajně i celé bojové jednotky posílá Asadovi Írán, těžké zbraně údajně podle předválečných smluv Rusko. Povstalce vyzbrojují monarchie Perského zálivu, Turecko a Libye, ale nakupují také od překupníků v Libanonu.

Podle Michaela Brzosky by ani zřízení bezletové zóny, které předpokládá rozsáhlou intervenci spojenou se zničením systému protivzdušné obrany, nevedlo k zastavení operací na straně vládních vojsk a válka by pokračovala. Jediný způsob jak obě znepřátelené strany přimět k jednání je dosáhnout toho, aby uvěřily, že jinou možnost než jednat nemají.

Země, které se v Sýrii angažují, přitom sledují vlastní cíle. Z těžce zkoušené země se stala aréna války vedené přes prostředníky (war by proxy), typické formy konfliktu během supervelmocenského soupeření za studené války. A syrský lid za to platí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7704

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2013