Kde je kampaň Economistu proti upadlé americké politické kultuře?

20. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

American Legislative Exchange Council (ALEC) je organizace založená energetickými magnáty bratry Kochovými, která v posledních letech provozuje následující postup: V jednom státě Unie nakoupí poslance, přes které prosadí vlastní vzorové návrhy zákonů redukující veřejný sektor a omezující odborová práva. Následně jsou tyto zákony sunuty do dalšího státu a postupně přecházejí na federální úroveň.

Kongresmani, kteří s ALECem za úplatu spolupracují, zcela evidentně poškozují veřejný zájem a patrně (pokud nějaké mají) odporují svému svědomí, když hlasují pro cosi, co dostali hotové od lobbistů a nepřipíšou k tomu prakticky ani čárku.

Samozřejmě, při všeobecně známé vysoké úrovni západní politické kultury, mnohem a mnohem vyšší než v České banánové republice, docela jistě brzy dojde k tomu, že nejméně polovinu zástupců amerického lidu na státní a federální úrovni zavřou, odvedou v "medvědovi" do privatizované věznice za asistence televizních kamer. Už se na to opravdu těším. Snad pak o tom začne psát i Economist. Doposud se ALECu kriticky věnují téměř výhradně jen americká alternativní média.

Moralistní pokrytectví systematicky přecházející opravdu velké přečiny definující tuto epochu a rochnící se v okrajových kauzách kdesi v semiperiferní či již jen periferní zemičce je mnohem větším zlem než sama cynická politická korupce. Způsobuje totiž naprosté zmatení hodnot a předstírá zásadovost tam, kde tato zcela chybí.

0
Vytisknout
6860

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2013