Sobotka: ČSSD chce druhý pokus o sestavení vlády

28. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Pokud nedostane vláda Jiřího Rusnoka podporu v Poslanecké sněmovně, požádá sociální demokracie prezidenta Miloše Zemana o druhý pokus sestavení vlády.

"Sociální demokracie začíná velmi vážně diskutovat možnost, že by se pokusila sestavit menšinovou vládu, která by mohla dovést zemi k předčasným volbám," řekl serveru iDnes.cz Bohuslav Sobotka.

Prohlášení Sobotky do značné míry překvapilo i členy vedení ČSSD. O variantě, že by si ČSSD řekla o druhý pokus, se údajně mezi špičkami socialistů mluvilo, kolektivní rozhodnutí ale nepadlo a tato varianta byla brána jako jedna z možných, ale až poté, co by se nepodařilo rozpustit sněmovnu a Rusnokova vláda by nedostala důvěru.

"Sociální demokracie trvá na předčasných volbách a do 16.7. udělá vše pro to, aby rozpustila sněmovnu. Pokud se mezi poslanci nenajde 120 hlasů na rozpuštění Parlamentu, bude ČSSD zvažovat svůj další postup," uvedl místopředseda strany Michal Hašek.

Pokud vláda Jiřího Rusnoka nezíská důvěru, je podle něj ČSSD připravena přijmout jmenování prezidentem na sestavení nové vlády. I v tomto případě povedou všechny kroky strany k předčasným volbám.

Podrobnosti: ZDE

0
Vytisknout
7783

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2013