Spojené státy jsou "extrémně zklamány" azylem pro Snowdena, chystají sankce

2. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Spojené státy jsou "extrémně zklamány" ruským rozhodnutím udělit azyl bývalému zaměstnanci americké zpravodajské služby NSA Edwardu Snowdenovi, oznámil ve čtvrtek Bílý dům. V první veřejné reakci na ruský krok protiřečící americkému přání to Obamova administrativa prohlašuje, že nejde o pozitivní událost v americko-ruských vztazích. Bílý dům zváží, zda se prezident Obama zúčastní příští schůzky se svým ruským protějškem.

Mluvčí Bílého domu Jay Carney kromě výrazu zklamání prohlásil, že Moskva Washingtonu neoznámila své rozhodnutí poskytnout Snowdenovi roční azyl s předstihem.

Snowden ve čtvrtek opustil tranzitní zónu moskevského letiště Šeremetěvo poté, co mu ruské orgány přiznaly azyl, oznámil jeho právník. USA požadovaly extradici Snowdena za účelem stíhání za špionáž kvůli jeho zveřejnění informací o elektronických špionážních programech. Ruský prezident Vladimir Putin to odmítl.

Někteří američtí zákonodárci reagovali hněvivě a trvají na tom, aby Obamova administrativa přehodnotila své vztahy s Moskvou. Už před ruským rozhodnutím navrhovali například bojkot zimních olympijských her v Soči.

Jedním z nejhlasitějších kritiků Moskvy se stal arizonský senátor John McCain, který prohlásil: "Nyní nastal čas fundamentálně přehodnotit naše vztahy s Putinovým Ruskem".

Rozhodnutí Moskvy může také poškodit vztahy kolem Sýrie, zesílit americkou kritiku dodržování lidských práv v Rusku a další spory. Podle Putina bylo rozhodnutí o azylu pro Snowdena podmíněno tím, že nebude poškozovat zájmy USA.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9970

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2013