Jedenáct laureátů Nobelovy ceny vyzvalo Putina k osvobození aktivistů Greenpeace

18. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Jedenáct laureátů Nobelovy ceny se dopisem obrátilo na prezidenta Ruské federace Vladimira Putina. Žádají o zrušení obvinění třiceti aktivistů a žurnalistů Greenpeace. Tyto osoby z celkem osmnácti zemí byly zadrženy během zářijového protestu proti těžbě ropy v Arktidě.

Signatáři - včetně arcibiskupa Desmonda Tutu - označují obvinění z pirátství za "přehnané".

Avšak tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov opáčil, že prezident nemá možnost ovlivňovat soudy.

Aktivistům, kteří si stěžují na drsné podmínky ve věznici, hrozí až patnáct let vězení. Všechny pokusy docílit propuštění na kauci zatím skončily neúspěchem.

Nizozemí iniciovalo právní kroky směřující k propuštění aktivistů i zadržené lodě, a více než 1,4 milionů osob se připojilo ke kampani Greenpeace požadující jejich propuštění.

V dopise Putinovi laureáti Nobelovy ceny prezidenta vyzývají, aby "učinil vše, co může, aby byly přehnaná obvinění z pirátství proti 28 aktivistům Greenpeace, fotografovi a kameramanovi na volné noze zrušena, a aby jakákoliv vznesená obvinění byla slučitelná s mezinárodním a ruským právem".

Dopis se odvolává na Putinovo vyjádření z 25. září, podle nějž prezdent nevěří, že členové posádky Greenpeace byli piráty. Upozorňuje také, že obvinění byli neozbrojení a využívali k vyjádření svého nesouhlasu s ropnými vrty ohrožujícími Arktidu výhradně mírumilovných prostředků.

"Ropné vrty v Arktidě jsou nebezpečným, vysoce rizikovým podnikem. Únik ropy pod tyto ledové vody by měl katastrofální dopad na jednu z nejpůvodnějších, nejunikátnějších a nejkrásnějších krajin na zemi," varuje dopis.

Dokument spolupodepsali bývalý východotimorský prezident José Ramos Horta, severoirská mírová aktivistka Betty Williamsová nebo íránská lidskoprávní aktivistka Širín Ebadíová. Nicméně podle Putinova tajemníka si prezident vyjádření laureátů sice váží, ale není správným adresátem a nemůže nijak ovlivnit vznesená obvinění z pirátství.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6181

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2013