Znovu tvrdý rasismus na Novinkách

23. 11. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Novinky, server deníku Právo, přispívají k šíření rasistické nenávisti proti Romům v české společnosti. V sobotu dopoledne to znovu udělal nehorázným a drsně neférovým titulkem "Romové z Ostravy odmítli pracovat, museli opustit městské byty".

Titulek je do nebe volající sprosťárna. Proč? Ostravské komunální úřady zahájily pro chudé lidi ve městě program sociálního začleňování těchto lidí do společnosti a v rámci toho jim nabídly zaměstnání. Program má velký úspěch: z třinácti romských rodin, jimž byl program nabídnut se ho účastní rodin devět, tedy sedmdesát procent.

Novinky ovšem nenapíší, že se programu úspěšně účastní sedmdesát procent romských rodin. Soustředí se na ty rodiny, které se programu v důsledku jeho nekompetence účastnit nemohou, protože by zemřely hlady, a redaktorka Denisa Telaříková není schopna analyzovat, že pro část těch rodin byl ten program nekompatibilní a nepoužitelný a proč jim komunální úřad jinak nepomohl.

Část rodin, jak článek uvádí, je obětí exekutorů, a kdyby takto postižené rodiny přijaly zaměstnání s relativně nízkým platem, neměly by dostatečné finanční prostředky na přežití. Článek vůbec neřeší, jak se do exekuční pasti tyto rodiny dostaly, jaké jsou jejich podmínky, a proč program města Ostravy nezohledňuje exekuční otroctví.

Naopak článek mstivě a rasisticky implicitně kvituje, že kdo nepoužitelný program odmítl přijmout, byl z městského bytu vystěhován. Dobře jim tak, těmto lidem. To, že ve své konkrétní situaci s nabízenými penězi nemohli kvůli exekučnímu otroctví vyjít, článek neřeší.

Je to tak dobře zavedený stereotyp. "My Češi jsme tak dokonalí, protože šíříme kolem sebe jen dobro. Všichni ti "zlí jiní" to ale neoceňují, tak musejí být potrestáni." Co takhle se zeptat oněch jiných, co si o tom "dobru" myslí. Typicky, v článku Telaříkové, jsou jak za komunismu citovány jen názory úřadů, názor a zkušenosti druhé strany není slyšet. Že Telaříkovou nenapadlo jít se zeptat na názor těch postižených rodin?

Tohle není slušná novinářská práce. Denisa Telaříková by se měla stydět.

Zůstávají nezodpovězené otázky. Co se stane s rodinami, které ostravský komunální úřad vystěhoval na ulici, jaký je jejich rodinný rozpočet, kolik musejí splácet exekutorům a jak to vypadá s nimi dnes? Je vůbec legální někomu sebrat střechu nad hlavou, když "odmítne pracovat"? Vypadá to dost totalitně, sebrat někomu za to byt. To Telaříkovou nezajímá? Ani jejího šéfredaktora, který jí s takto špatnou prací nevyhodil a nenařídil ji, aby materiál profesionálně dopracovala?

0
Vytisknout
20756

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2013