Google by mohl zrušit cenzuru internetu v Číně do 10 dnů - proč to neudělá?

23. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Tento týden aktivisté ze serveru greatfire.org úspěšně odblokovali zakázaný server tiskové kanceláře Reuters v čínštině. Odblokovali také server China Digital Times, který byl v Číně blokován po mnoho let a také vytvořily mirrory pro svůj project Free Weibo. Na tyto mirrory se nyní dívají z Číny tisíce unikátních návštěvníků denně. Avšak, píše Charlie Smith, my jsme jen malý tým aktivistů s omezenými zdroji. Moc uplatnit tuto technologii v praxi ve velkém měřítku má Google. Google by mohl následujícím způsobem zrušit cenzuru internetu skoro okamžitě. Proč to neudělá?

1. Google musí v první řadě přeponout svůj čínský vyhledávač google.com.hk defaultně na zašifrovanou verzi v https. Už to udělal v USA, ale ne v Číně. To by totiž znamenalo, že uživatelé internetu v Číně by byli převedeni na stránky https://www.google.com.hk, tedy na zašifrovanou verzi vyhledávače. Velký čínský cenzurní firewall nedokáže selektivně zablokovat výsledky vyhledávání u tisíců citlivých informací, pokud se používá zašifrovaná verze.

2. Google má nejpřesnější seznam serverů, které jsou v Číně blokovány. V případě takových serverů by Google měl přesměrovat čínského uživatele na svůj vlastní mirror toho serveru.

A to je celé. Dva jednoduché kroky a Google by okamžitě mohl zlikvidovat cenzuru internetu v Číně. Do Nového roku by těmito kroky mohl zlikvidovat cenzuru internetu po celém světě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7456

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2013