Místo škrtů šetření

31. 1. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Když Petr Nečas vedl ODS na jaře 2010 do Sněmovních voleb, měl dvě hlavní hesla: boj proti korupci a rozpočtová zodpovědnost. Po volbách se stal premiérem koaliční vlády ODS-TOP09 s velkou většinou ve Sněmovně. Zřejmě jediným opravdu pozitivním krokem této vlády, než se postupně v mnoha skandálech přeměnila její sněmovní většina v menšinu, byla změna na nejvyšším státním zastupitelství, kdy paní Veseckou, která se proslavila v čunkiádě, nahradil pan Zeman.

Policie a státní zastupitelství od té doby velmi aktivně vstupují do vyšetřování mnoha případů podezření z korupce, což nakonec položilo i "protikorupční" Nečasovu vládu. Ukázalo se totiž, že katolický premiér, který kázal národu zodpovědnost, zaměstnával svoji milenku, jíž platil vysoké sumy z veřejných peněz. Nečasova vláda nicméně neprohrála jenom svůj boj s korupcí, nýbrž i svou politiku škrtů. Tehdejší ministr financí Kalousek oznámil na jaře loňského roku, že škrty končí, že je zapotřebí pomocí státního rozpočtu oživit ekonomický růst.

Když Nečasova vláda záhy potom padla, zdálo se jasné, že příští volby vyhraje levice a zvolí zcela jiný typ politiky. Levice ovšem volby prohrála, získala pouhých 83 poslanců ve Sněmovně, a ČSSD svedla hned po předčasných volbách bratrovražednou válku o to, kdo bude moci vládnout s novým pravicovým hegemonem Babišem, který své volební vítězství chápe jako zabránění vládě levice. Babiš při své cestě na Slovensko, kde se soudí s tamním Ústavem paměti národa o to, zda byl či nebyl vědomým spolupracovníkem StB (o tom, že byl za normalizace kariérním komunistou, není ovšem sporu), vytýčil svůj vládní program takto:

"Babiš ale při cestě na Slovensko vyloučil, že by souhlasil se zvýšením platů hasičů, učitelů a policistů. "Myslím si, že to není moc dobrý nápad. My jsme noví a měli bychom nejdříve ukázat, kde budeme šetřit. Všichni kolegové ve vládě chtějí valorizovat, ale my máme jasný program a jasnou koaliční smlouvu," řekl."

Během vládnutí Nečasovy vlády bylo módní diskutovat o tom, kolik miliard ze státního rozpočtu se rozkrade a jak tomu zabránit. Myslím, že lidé volili Babišovo hnutí ANO s nějakou takovou představou: politici kradou naše peníze, on s nimi ale bude hospodařit zodpovědně a v náš prospěch. Slovo "šetřit" jako hlavní program člověka, o nějž se sociální demokraté mezi sebou porvali a kterého budou muset teď poslouchat, když jim prokázal tu milost a udělal s nimi vládu, po několika letech brutálních škrtů nedává ovšem moc velkou naději. Babiš se tváří, jako by tu už dávno neprobíhalo masivní "šetření" až na kost, chce ořezat ještě i ty kosti. Boj proti korupci a velké ekonomické kriminalitě se naopak už nezmiňuje ani rétoricky.

Nová Sobotkova vláda pod Babišovým vedením připomíná Andersenovu pohádku Císařovy nové šaty: všichni se tváří, jako bychom tu měli novou politiku, ale žádná politika přece Babiše a socialisty nepojí. Babiš a jeho lidé se budou politice teprve učit a budou hledat svou populisticky pravicovou identitu. Jejich cílem je zničit a znemožnit socialisty, na pravici ostatně konkurenty už nemají. ČSSD nebude moci dělat levicovou politiku ve vládě, v níž má premiéra, ale bude muset naopak sekundovat hnutí ANO při jeho dobrodružném učení se politice. V nelevicové vládě si budou ministři a náměstci za ČSSD užívat svá korýtka s neustálým vědomím, že příští volby, ať předčasné nebo řádné, nejspíše prohrají právě s tím hnutím ANO, se kterým vládnou a kvůli kterému se vzdali svého programu. A že je prohrají tím spíše, čím déle budou vládnout.

0
Vytisknout
16115

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2014