Ruský parlament podpořil referendum na Krymu, poukázal na případ Skotska

7. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský parlament prohlásil, že podpoří přičlenění Krymu do Ruské federace. Oznámení přišlo den poté, co krymští zákonodárci hlasovali o konání referenda ohledně odtržení od Ukrajiny.

Horní i dolní komora parlamentu signalizovaly, že přivítají vůli voličů na Krymu připojit se k Ruské federaci. Referendum se tam má konat již 16. března.

"Podporujeme svobodnou a demokratickou volbu obyvatelstva Krymu", oznámil předseda Státní dumy Sergej Naryškin na setkání s krymskou delegací v Moskvě.

Předsedkyně horní komory, Rady federace, Valentina Matvijenková, také odmítla mezinárodní námitku, že hlasování o referendu proběhlo ilegálně.

Matvijenková poukázala na příklad Skotska, kde půjdou voliči k urnám 18. září, aby rozhodli, zda se země stane suverénním státem, nebo zůstane součástí Velké Británie.

Kyjev referendum na Krymu odmítá jako ilegální a poukazuje na řadu nesrovnalostí, mj. že je vypsáno zástupci autonomní republiky, které si občané nezvolili. Stejně ho odmítá Západ. Podle USA je neústavní a nezákonné, podle Německa nezákonné. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier varoval Moskvu před anexí a prohlásil, že Putin bude volán k zodpovědnosti za své tvrzení, že neexistuje záměr Krym anektovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9114

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2014