Hague: Vstoupí-li Rusko na východní Ukrajinu, Evropu čeká "ostrý" konflikt

9. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Pokud Rusko vstoupí na východní Ukrajinu, Evropa bude čelit velkému nebezpečí konfliktu, při němž se skutečně střílí, varoval britský ministr zahraničí William Hague. Ministr obvinil ruského prezidenta Putina, že se "velmi přepočítal". Zároveň ale přiznal, že nátlak Západu neodstraní ruské jednotky z Krymu.

Ministr energetiky Ed Davey konstatoval, že pokud ukrajinská krize eskaluje do ozbrojeného konfliktu, ceny zemního plynu se mohou zvýšit.

Podle ministra zahraničí Haguea Putin na Krymu realizuje starostlivě připravené plány získání kontroly a žádná z možností, které jsou na stole - diplomatický tlak, ani ekonomické sankce - nedokážou odstranit ruské jednotky z černomořského poloostrova.

Na dotaz redaktora BBC Europe Gavina Hewitta, co se stane, pokud ruské jednotky vstoupí na východní Ukrajinu, Hague řekl: "Bude to mít dalekosáhlé obchodní, ekonomické a finanční důsledky. Přinese to velké nebezpečí skutečného konfliktu, v němž se střílí. O tom není pochyb."

Na otázku, zda by Británie a EU radila Ukrajincům, aby proti Rusům nepozvedli zbraně, Hague řekl, že "zatím" Západ doporučuje Kyjevu zdrženlivost a nerýsuje žádný scénář, ve kterém by doporučoval použití zbraní.

Hague prohlásil, že je přesvědčen, že Putin bude nakonec považován za někoho, kdo se velmi přepočítal, protože EU se od Ruska odvrací, zejména ve sféře energetiky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
15007

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2014