Občan má právo být zapomenut:

Google musí na žádost občanů vymazat jejich data, rozhodl evropský soud

13. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Evropský soud podpořil občanovo "právo být zapomenut" a rozhodl, že firma Google musí vymazat "nedostatečná, irelevantní nebo zastaralá data" z vyhledaných výsledků, pokud o to občan požádá.

Tento přecedenční případ řešil Evropský soudní dvůr na základě žaloby Španěla Mario Costeji Gonzáleze proti firmě Google Španělsko, poté, co se mu nepodařilo Google přimět, aby vymazal oznámení z roku 1998 o dražbě jeho zkonfiskovaného příbytku, které vyšlo v Katalánsku na internetových stránkách jednoho tamějšího silně čteného deníku.

González argumentoval, že záležitost, kvůli níž byl prodán jeho dům na úhradu jeho dluhů sociálnímu zabezpečení, byla vyřešena a neměla by se na Googlu objevit pokaždé, když se zadá jeho jméno.

Evropský soud rozhodl, že podle existujících zákonů na ochranu dat občanů v EU musí Google vymazat odkazy na dvě stránky deníku La Vanguardia, které se objevují po zadání jeho jméno do vyhledávače.

Evropští soudci zdůraznili, že podle jejich názoru směrnice EU o ochraně osobních dat už zahrnuje občanovo právo "být zapomenut".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6918

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2014