Americký senátor navrhuje novou alianci na ruských hranicích

18. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

V americké Senátu se od května jedná o návrhu republikánského senátora Boba Corkera (Tennessee) přiznat Ukrajině, Gruzii a Moldávii status spojenců be členství v NATO. V Kyjevě doufají, že projekt bude rychle schválen. A připouštějí, že by mohlo dojít současně k propojení s projektem ukrajinsko-polsko-litevské spolupráce v obranné oblasti. Experti upozorňují, že projekt je v raném stádiu a bude patrně ve Sněmovně reprezentanů čelit opozici většinové Demokratické strany.

Dosud existující blok GUAM tvořený Gruzií, Ukrajinou, Ázerbajdžánem a Moldávií měl primárně ekonomický charakter, ale nová aliance by mohla být především obranná. Základem by mělo být spojenectví Ukrajiny, Polska a Litvy s připojením GUAMu. Cílem je podle Corkera "předejít ruské agresu proti Ukrajině a dalším suverénním státům v Evropě a Eurasii".

Senátor navrhuje Kongresu, aby požádal prezidenta o posílení vojenské spolupráce s postsovětskými státy, především s Ukrajinou, Moldávií a Gruzií. Současně by měl být podporován "rozvoj demokratických institucí" ve všech postsovětských zemích.

Ukrajinci mají projekt za hotovou věc a spekulují, že v případě přijetí mohou získat finanční, technickou a organizační pomoc za účelem posílení obranyschopnosti. Zejména se hovoří o získání protitankových a protiletadlových zbraní, techniky, munice, pojítek a ochranných prostředků, a také instruktory NATO.

Experti ovšem upozorňují, že proces projednávání Corkerova návrhu může být dosti dlouhý a čelit opozici vládní Demokratické strany.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9753

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2014