Vzbouřenci blokují přístup na místo havárie letadla MH17

18. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

První vyšetřovatelé z OSCE byli nuceni ustoupit po hodinovém konfliktu s ozbrojenými separatisty, kteří stříleli varovné výstřely.

Prezident Barack Obama pohrozil, že "zvýší náklady" pro Rusko, pokud Moskva nedeeskaluje situaci na Ukrajině. Američtí a jiní západní politikové uvádějí, že roste množství důkazů, že letadlo MH17 Malajských aerolinií bylo sestřeleno ruskými separatisty.

Všechny strany požadují podrobné a nestranné vyšetřování příčin havárie, při níž zahynulo všech 283 cestujících a 15 členů posádky. Avšak první skupina mezinárodních vyšetřovatelů nebyla vpuštěna na místo katastrofy u Grabova. Místo ovládají ozbrojení separatisté, kteří tam vyšetřovatele z OSCE odmítli vpustit.

Jednotka silně ozbrojených vzbouřenců zabránila týmu 30 vyšetřovtelů z OSCE vstoupit na velkou část místa katastrofy. Inspektoři po hodině čekání odešli a nepodařilo se jim získat přístup. Při jejich odjezdu nad nimi vzbouřenci stříleli varovné výstřely.

"Přijdeme znovu zítra a pak pozítří a popozítří," řekl mluvčí Michael Bociurkiw. "Zítra bude rozhodující den. V Kyjevě se soustřeďuje mnoho expertů z Holandska a z Malajska a také příbuzní. Mrtvoly začínají puchnout a hnít. Nutně je zapotřebí týmu odborníků. Je nutno za krátkou dobu udělat velké množství práce.

Ruská vládní média spekulují o tom, že malajské letadlo bylo sestřeleno ukrajinskou stihačkou nebo ukrajinskou raketou. Jeden zdroj na ruském ministerstvu obran tvrdí, že ve čtvrtek zaznamenal aktivitu raketového radaru přicházející z ukrajinských základen. Šíří se i konspirační teorie, podle nichž na malajské letadlo zaútočila ukrajinská armáda omylem, protože se domnívala, že je to letadlo s Putinem. Vzbouřenecké servery tvrdí, že mrtvoly, objevené na místě katastrofy, byly "dávno mrtvé" a spekulovali, že jde o letadlo MH370, které zmizelo letos na jaře a bylo nyní zneužito k "provokaci".

I Barack Obama však přiznal, že Spojené státy nevědí přesně, co se stalo, avšak vedlejší důkazy naznačují, že šlo o útok, provedený omylem ukrajinskými separatisty, kteří se domnívali, že sestřelují ukrajinské vojenské letadlo.

Jestliže raketu vypálili vzbouřenci, není jasné, zda získali raketomet z Ruska, anebo se ho zmocnili na ukrajinské vojenské základně.

Boje na východě Ukrajiny pokračují. Podle zpráv zahynulo ostřelováním dělostřeleckou palbou nejméně 20 civilistů v městě Luhansk.

298 na palubě letadla MH17 pocházelo z více než 10 zemí. Nejméně 189 mrtvých jsou Holanďané. Velký počet cestujících byli vědečtí odborníci, kteří cestovali na konferenci o HIV/Aids. Může to ochromit výzkum nemoci Aids.

Holanďané přijali katastrofu podivuhodně klidně. V pátek ráno v 8 hodin stáli lidé frontu na další let z Amsterdamu do Kuala Lumpur. Cestující argumentovali, že katastrofa byla zcela výjimečná a není pravděpodobné, že by k ní došlo znovu. "Je to tragédie, ale zdá se, že nebyla zaměřena ani proti Holandsku, ani proti Malajským aeroliniím. Dnes je pravděpodobně bezpečnější použít tohoto letu než předvčírem."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10469

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2014