Kdy genocida je přípustná

3. 8. 2014

čas čtení 5 minut

Premiér Binjamin Netanjahu jasně uvedl na začátku tohoto zásahu, že jeho cílem je obnovit udržitelný klid pro občany Izraele. Souhlasíme přece, že je povinností každé vlády zajistit bezpečnost svých občanů. Pokud političtí představitelé a vojenští odborníci rozhodnou, že jediným způsobem, jak dosáhnout tohoto cíle, je genocida, je pak přípustné realizovat tyto odpovědné cíle?

Toto je článek Yochanana Gordona, který původně vyšel na stránkách listu The Times of Israel a pak byl odstraněn. Autor se za článek posléze omluvil.

Soudě podle počtu raněných a mrtvých na obou stranách v této téměř měsíc trvající válce člověk došel k závěru, že Izrael používá nepřiměřených prostředků v boji proti daleko méně schopnému nepříteli. Tak to vypadá na první pohled. Ale je nyní zjevné, že Spojené státy a OSN jsou naprosto neinformované o podstatě tohoto nepřítele, a proto nejsou kvalifikovány k tomu, aby diktovaly nebo si vynucovaly pravidla této války - protože když jde o terorismus, je to daleko složitější, než jak to na první pohled vypadá.

Nebyl jsem si toho vědom, avšak zdá se, že podstata válčení se během let radikálně změnila. Zatímco dříve se války obyčejně vedly proto, aby byla poražena opačná strana, dnes, jak se zdá - a soudě podle počtu hlasů, které volají "faul" - dnešní války se vedou tak, aby skončily nerozhodně. Přece, kdo kdy viděl, aby se ve válce začal dodržovat klid zbraní? Při basketbalové hře NBA se dovoluje během zápasu šest přerušení hry pro každé družstvo, ale naposledy, co jsem situaci kontroloval, toto je přece válka! Jsme ve válce s nepřítelem, jehož charta požaduje zničení našeho národa. Nic, tedy, nemůže být považováno za nepřiměřené, když bojujeme za samotné své právo na život.

Smutnou skutečností je, že Izrael tomuto rozumí, ale ruce mu svazují za zády světoví politikové, kteří za posledních šest let tolik zdůrazňují, že jsou tak dobří přátelé židovského státu, že vědí víc ohledně jeho zájmů než Izraelci sami. Avšak on nadejde čas, kdy se Izrael cítí natolik ohrožen, že nebude mít možnost než postavit se vzdorně proti mezinárodnímu varování - protože jde o otázku života nebo smrti.

Většina zpráv pocházejících od oficiálních činitelů z Gazy a od tamějších vedoucích představitelů od začátku této operace je buď silně přehnaná nebo otevřeně lživá. Pravdou je, není to jejich chyba, podvádění a lži je přímou součástí toho, čím jsou a to se nikdy nezmění. Avšak, navzdory tomu, že lžou, když vám nepřítel řekne, že vás chce zničit, tak mu věříte. Podobně, když šéf Hamasu Khaled Meshal prohlašuje, že žádné hmotné zničení Gazy nenaruší jejich morálku a neoslabí jejich rozhodnost, je nutno mu věřit. Náš mudrc Gedalia, syn Achikama, dostal informaci, že Jišmael Ben Nesanja se spikl za účelem ho usmrtit. Avšak ve své zbožnosti či spíše naivitě ignoroval Gedalia tuto zprávu jako pouhý náhodný drb a nevěnoval jí pozornost. Do dnešního dnes si připomínáme den po Roš Hašana jako den půstu na památku Gedalii, který byl chladnokrevně zavražděn druhého dne Roš Hašana během jídla. Říká se, že definicí šílenství je opakování těchže chyb znovu a znovu. Historie nás poučuje a toto poučení je, že když váš nepřítel přísahá, že vás zničí - berete ho vážně.

Hamas řekl otevřeně, že si idealizuje smrt tak, jak Izrael oslavuje život. Jaký tedy jiný způsob existuje k jednání s nepřítelem tohoto druhu než ho úplně vyhladit?

Moderátoři stanic jako CNN, BBC a Al Jazeera nezmeškali příležitost poukazovat na to, že v důsledku této války většina lidí, kteří přišli o život, jsou nevinní civilisté. Ale lidi, kteří žijí nedaleko raketometů anebo nedaleko teroristických tunelů, nelze považovat za nevinné civilisty. Když budete argumentovat, že je známo, že Hamas terorizuje civilisty, kteří se pokusili odejít z domovů v reakci na izraelská varování, aby odešli - no, pak si začínáte uvědomovat, jaké jsou vlastnosti tohoto nepřítele. Tyto vlastnosti by okamžitě měly způsobit, aby byla standardní válečná pravidla suspendována.

Všichni souhlasí, že Izrael má právo se hájit a vykonávat toto právo. Prohlásil to generální tajemník OSN Pan Ki-moon, Obama a Kerry jasně řekli, že nikdo nemůže sedět v nečinnosti, zatímco tisíce raket prší na hlavy izraelských občanů, a tak se ocitají v jasném a aktuálním nebezpečí. Jediný spor se vede o druh trestu, který by měl být použit v této situaci.

Skončím otázkou pro všechny zastánce humanitárních zásad tam venku ve světě. Premiér Binjamin Netanjahu jasně uvedl na začátku tohoto zásahu, že jeho cílem je obnovit udržitelný klid pro občany Izraele. Souhlasíme přece, že je povinností každé vlády zajistit bezpečnost svých občanů. Pokud političtí představitelé a vojenští odborníci rozhodnou, že jediným způsobem, jak dosáhnout tohoto cíle, je genocida, je pak přípustné realizovat tyto odpovědné cíle?

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12218

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2014