Izraelský ministr zahraničí: Potřebujeme buď dohodu o příměří, nebo zničení Hamasu

4. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Ultrapravicový ministr zahraničí Avigdor Lieberman se vyjádřil k dalším plánům ohledně Gazy. Předák opozice Isaac Herzog (Izraelská strana práce) na něj zaútočil a obvinil ho, že "kvůli Liebermanovi Izrael nemá zahraniční politiku".

Podle Liebermana, který je členem bezpečnostního kabinetu, existují tři cesty, jak konflikt v Gaze ukončit: Dlouhodobá dohoda, zničení Hamasu nebo mrtvý bod konfliktu, kdy si Izrael udrží potenciální přítomnost v Gaze a bude odpovídat na palbu - "třetí vypadá nepravděpodobně a je prostě irelevantní", řekl v rozhovoru pro Jediot Achronot.

Lieberman zdůraznil, že operace ještě nekončí a že Izrael se stále soustřeďuje na zničení systému podzemních tunelů vybudovaných Hamásem, z nějž některé východy vedou na území Izraele. Jakmile to bude splněno, úkolem izraelské armády bude znova vyhodnotit situaci.

Když byl Lieberman dotázán, co by se stalo, kdyby se Izrael rozhodl zničit Hamas, odpověděl, že jedním z možných výsledků by mohl být "mandát OSN [nad Gazou], jako v případě Kosova".

Pravicový ministr patřil k menšině vládních představitelů, která hlasovala proti předchozí dohodě o příměří.

"Dnes každý v mezinárodním společenství rozumí potřebě demilitarizovat Gazu, odstranit teroristickou infrastrukturu a neutralizovat tunely. Vidíte to v EU a v USA," tvrdil Lieberman.

Zároveň se Lieberman odchýlil od oficiální politiky kabinetu, když řekl, že dvoustátní uspořádání podle něj není s to zajistit bezpečnost Izraele.

Předák levicové opozice Isaac Herzog Liebermana napadl a obvinil ho, že kvůli němu země nemá žádnou zahraniční politiku a hrozí jí diplomatická remíza s Palestinci. "Toto je špatná vláda, kterou je třeba vyměnit," řekl Herzog.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6022

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2014