Antimytologie je také mytologie

18. 11. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Národní společenství si pěstují rozličné zakládací mýty. Tam, kde je takový mýtus očividně nesmyslem a odporuje známým faktům, je namístě se ozvat - jako to udělal Masaryk v kauze Rukopisů. Jiná situace ovšem nastává, jestliže se nějaká událost demytologizuje prostě tak, že se - mytologizuje, jen s opačným znaménkem, a o fakta přitom v nejmenším nejde. A to je právě případ vyjádření, která předvedl v předvečer oslav 25. výročí změny režimu prezident Zeman.

Říci o policejním zásahu na Národní třídě prováděném pohotovostním plukem SNB, po němž lékařské ošetření vyhledalo přes 500 osob a některým účastníkům byly dodatečně vydány úmrtní listy s datem o dva či tři dny pozdějším, že se "milicionářům" dalo utéct a nešlo o žádný masakr, to není vyvracení mytologie 17. listopadu, ale antimytologie. Pokud oficiální historie událostí obsahuje nějaké nepřesnosti, Zemanova charakteristika jich zahrnuje ještě o řád více. Jde o promyšlenou bagatelizaci události, o niž se opřel zakládací mýtus polistopadového Československa, nikoliv o věcnou kritiku legendy. Proti mýtu se staví zlehčující antimýtus, který není o nic lepší. Je dokonce po všech stránkách o dost horší.

Existují lidé, které oficiální historie 17. listopadu 1989 inspirovala k tomu lepšímu, co v životě dělali a dokázali. Prezidentská historka o "řitním otvoru" možná dokáže leccos, ale tomuto se ani zdaleka neblíží.

Václav Klaus už byl po mnoha letech ve vrcholné politice ve značném stádiu stagnace a rozkladu, když si musel pomáhat tím, že na sebe veřejnost upozorňoval vzteklými a nesmyslnými útoky na vybrané terče, aby publiku jakoby ještě dokázal, že na něm záleží a má vůbec nějaký význam. Zemanův politický sestup do podsvětí ovšem probíhá podstatně rychleji než Klausův. A o co rychleji se tento proces odehrává, o to krajnějšími prostředky se mu dočasný obyvatel Hradu brání.

Na jeho řečech o událostech na Národní třídě ale pořád záleží zhruba stejně, jako na Klausových komentářích ke klimatologii. Je zhola zbytečné se nad nimi spolu s pražskou kavárnou rozčilovat, protože tím se leda osobě, která toho ani v nejmenším nezasluhuje, uměle dodává na významu.

0
Vytisknout
9995

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2014