Rusko na Ukrajině testuje nové zbraně

6. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Východní Ukrajina se stala polygonem pro testování nových ruských vojenských kapacit.

Když Rusko v roce 2008 táhlo do války proti Gruzii, vypadalo to na snadné vítězství. Ale ruští generálové byli hluboce znepokojeni tím, jak špatně jejich jednotky obstály v některých sférách moderního válčení.

Rusko mezitím strávilo sedm let přezbrojováním, výměnou vybavení a novým výcvikem, aby se s těmito nedostatky vypořádalo a vynasnažilo se snížit rozdíl v kapacitách oddělující je od moderních západních armád.

Výsledky lze nyní pozorovat na východní Ukrajině, kde proruští separatisté získali navrch v boji s ukrajinskými vládními jednotkami.

Ukrajinská armáda neprošla žádným intenzívním modernizačním procesem a přitom čelí novým zbraním a systémům dodaným z Ruska.

Dva klíčové příklady představují použití bezpilotních letounů pro průzkum a zaměřování cílů a rádioelektronický boj.

Obě technologie byly v roce 2008 identifikovány coby slabiny ruských jednotek a od té doby byly intenzívně rozvíjeny. Nyní jsou na východní Ukrajině intenzívně využívány a znamenají pro ukrajinské vládní síly vážnou nevýhodu.

Ukrajinským jednotkám chybí bezpečné komunikační systémy. Výsledkem je, že jejich komunikace je jednak rušena, jednak zaměřována, což často odhalí jejich pozici. To může vést k rychlému napadení ruským dělostřelectvem, včetně raketometů Grad a jiných, účinnějších raketových systémů.

V rámci neletální pomoci poskytnuté USA Ukrajina obdržela speciální radary schopné zaměřovat zdroj minometné palby. Ale jejich použití je obtížné kvůli špatné komunikaci výsledků jiným jednotkám. A Ukrajina zatím nemá sofistikovanější systémy schopné zaměřovat dělostřelecké systémy s větším dostřelem.

Ukrajinské síly jsou také deklasovány tanky přijíždějícími z Ruska. Nejen že jde o modernější stroje než ukrajinské modely, ale Ukrajině také chybí funkční a účinné protitankové zbraně.

Všechny tyto systémy a zdravotnická podpora a vybavení pro polní nemocnice jsou na seznamu ukrajinských požadavků, který má za cíl zvýšit schopnost přežití jejich jednotek v konfrontaci s ruským vojenským vybavením.

V rámci procesu transformace ozbrojených sil Rusko trénovalo pro ozbrojený konflikt s intenzívním programem cvičení a manévrů zahrnujících desítky tisíc vojáků po celé zemi. Rostl rozsah a složitost těchto cvičení a často byla organizována kolem příběhu otevřeně nepřátelského vůči Západu.

Teď má Rusko navíc výhodu testování v bojových podmínkách na východní Ukrajině, kde může vyzkoušet nové zbraně, systémy a taktiky. Výsledky, zejména proti potenciálním novým americkým obranným systémům, pokud by byly dodány, pomohou Rusku vyhodnotit, jak by si jeho jednotky vedly v přímé konfrontaci s NATO.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
20072

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2015