Ramadán na Špicberkách?

21. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Poté co ruský vicepremiér pověřený řízením vyzbrojování Dmitrij Rogozin v sobotu navštívil Špicberky, Norsko požádalo Moskvu o vysvětlení, co politik nacházející se na sankčním seznamu EU na ostrovech dělal ZDE. Zdá se však, že už některé ruské reportáže ukázaly, jak se věci mají: Rogozin považuje expanzi do Arktidy za přirozené pokračování anexe Krymu ZDE. A aby bylo úplně jasno, Rogozin si ještě zatweetoval: "Arktida je ruská Mekka" ZDE. Krym - Jeruzalém, Arktida - Mekka...

Moskva zřetelně usiluje o získání vojenské převahy v oblasti Arktidy. Od prosince 2014, kdy Kreml zahájil militarizaci Arktidy, v oblasti začal boom ruské vojenské výstavby. Vzniká zde deset vojenských stanic, šestnáct přístavů, třináct letišť a deset radarových stanic. Zvláštní velitelství pro Arktidu odvozené od struktur Severní flotily je již dnes fakticky pátým vojenským okruhem.

Zbývá tedy jen vyjasnit některé drobnosti. Rusko má na Krym právo prý proto, že jde o ruský Jeruzalém, a stejným právem, vyplývá z Rogozinova vyjádření, mu náleží i jeho Mekka.

Pravoslaví mělo až dosud k islámu poměrně daleko, ale díky spojenectví Kremlu s čečenským prezidentem Ramzanem Kadyrovem se to možná změní. V tom případě může být zavedena i nová tradice, jakási ruská hadž. A Rogozin byl vlastně prvním Rusem, který tuto pouť na posvátné místo vykonal.

Potud ještě vše jasné. Jenže složitější to bude s pravoslavným ramadánem. Během posvátného měsíce mají totiž muslimové povinnost zdržet se během dne jídla a půst přerušit teprve po setmění.

Začátek ramadánu letos připadá na 18. červen.

Bohužel pro Dmitrije Rogozina právě včera začal na Špicberkách polární den - a potrvá do 22. srpna.

Obávám se, že strávit ramadán v ruské Mekce bude pro ruského vicepremiéra zřejmě za hranicí jeho možností.

0
Vytisknout
9443

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2015