Ruští hackeři se vydávají za "islámský stát"

8. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Hackerská skupina Cyber Caliphate, která byla považována za internetovou odnož "islámského státu", nemá žádné vazby na tuto teroristickou skupinu, ačkoliv provádí kybernetické útoky na podporu mimořádné násilné (bývalé) odnože al-Kajdy. Informovala o tom zpráva amerického ministerstva zahraničí.

Namísto toho jsou s organizací Cyber Caliphate spojeni ruští hackeři, což zjistily francouzské vládní orgány vyšetřující kauzu útoku na televizi TV5Monde, k níž došlo vloni v dubnu. Džihádisté nemají expertní ani technické kapacity k provedení takového útoku.

Na druhé straně Američané varují před bezprecedentní schopností "islámského státu" šířit po internetu propagandu, získávat peníze a rekrutovat nové kádry. Zvlášť efektivně používají sociální síť Twitter. Podle studie zpracované Brookings Institution využíval v období září až prosinec 2014 nejméně 46 000 účtů.

Zpráva amerického ministrestva zahraničí s názvem “Who Is Cyber Caliphate? Re-examining the Online ISIL Threat” ZDE charakterizuje zmíněnou skupinu jako relativně nesofistikovanou a provádějící kybernetické útoky na podporu "islámského státu". Terče zahrnují různá média, výhrůžky partnerům amerických vojáků nebo prolomení se k twitterovému účtu a kanálu YouTube amerického vrchního velitelství. Avšak útok na francouzskou televizi, která byla vyřazena z provozu na 20 hodin, prokázal nové kapacity slučitelné s verzí o útoku ze strany státního aktéra. Někteří experti se domnívají, že šlo o test před útokem na mnohem významnější terč. Jiní mají za to, že jde o reakci na zhoršující se vztahy mezi Paříží a Moskvou.

IP adresy útočníků byly sledovány k ruské hackerské skupině známé jako APT28. Ta se dříve zaměřovala na útoky proti NATO, entitám ve Východní Evropě, bezpečnostním organizacím a novinářům.

Firma iSight Partners označuje skupinu Cyber Caliphate za "falešnou frontu pro protizápadní ruské hráče". Podle jiné teorie jde o součást ruské dezinformační operace kryjící útoky ruských hackerů.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8638

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2015