USA jsou před útokem Islámského státu mnohem lépe chráněny

18. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Zatímco se Francie vzpamatovává z pátečních útoků, při nichž zemřelo více než sto třicet lidí, v USA se začínají objevovat otázky, zda je něco takového možné i tam. Podle vyjádření nejmenovaného seniorního pracovníka FBI jsou USA v tomto ohledu nepochybně mnohem bezpečnější než Evropa, píše Washington Post. USA disponují mapou lokalizující lidi podezřelé z podpory Islámského státu.

Jednak jsou odděleny oceánem, což je pro Islámský stát významná bariéra. Dále, od 11. září 2001 utratily USA bilion dolarů na boj s terorismem, což v reálu znamená zvýšení bezpečnosti hranic, lepší odhalování teroristických spiknutí a uvalení zákazu vstupu na americkou půdu pro zhruba 47 000 lidí.

Nová legislativa, přijatá po útocích v roce 2001, také umožňuje uvěznit lidi podezřelé z napojení ne teroristické sítě. V posledních 18 měsících bylo takto obviněno na 60 lidí údajně napojených na Islámský stát.

V Evropě je pro bojovníky Islámského státu mnohem snadnější překračovat relativně propustné hranice tam a zpět, aniž by bylo výzvědné služby tyto pohyby dostatečně detekovat. Minimálně o 4 z 9 útočníků z Paříže úřady věděly, přesto nebyly schopny zabránit jejich nasazení.

Zatímco z USA odcestovalo bojovat za islámský stát 250 lidí, o nichž se ví, v Evropě se odhaduje toto číslo na 4 500.

Podrobnosti v angličtiněZDE

0
Vytisknout
6638

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2015