Amnesty International:

Rusko možná spáchalo vražděním civilistů v Sýrii válečné zločiny

23. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Organizace Amnesty International obvinila Rusko, že používá v civilních oblastech v Sýrii kazetovu munici a neřízené bomby při leteckých úderech, v nichž za posledních několik měsíců zahynuly stovky civilistů.

Analýza této lidskoprávní organizace poukazuje na skutečnost, že došlo k výraznému zvýšení používání kazetové munice v oblastech, na něž se zaměřují od 30. září, kdy se Rusko oficiálně vložilo do války v Sýrii, ruské jednotky.

Kazetová munice je svou podstatou necílená a často za sebou na zemi zanechává nevybuchlé malé bomby. Ty usmrcují civilisty a způsobují jim vážná zranění ještě dlouho po ukončení války.

Zpráva Amnesty International se zaměřuje na šest útoků v provinciích Homs, Idlib a Alepp, k nimž došlo od září do listopadu a při nichž zahynulo nejméně 200 civilistů. Analýza ostře kritizuje "ostudné selhání" Ruska, které nepřiznalo, že zabíjí civilisty.

"Zdá se, že některé ruské letecké údery přímo zaútočily na civilisty a na civilní objekty. Jde o útoky na obytné oblasti bez zjevných vojenských cílů a dokonce i na zdravotnické objekty. To vede k zabíjení a zraňování civilistů," uvedl Philip Luther, ředitel programu Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku. "Takové útoky mohou být válečnými zločiny," dodal.

Newyorské centrum organizace Human Rights Watch minulý týden uvedlo, že kazetová munice byla použita od začátku spojené ofenzívy Ruska a Asadova režimu od konce září nejméně dvacetkrát.

Ruští činitelé taková obvinění opakovaně odmítají a civilisté a opoziční aktivisté v Sýrii přiznávají, že nemohou určit, zda útoky provádí Rusko nebo Asadova armáda.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5606

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2015