Washington Post si láme hlavu, zda jsou Američané prostě tvrdí rasisti, anebo zda "se bojí ekonomické nejistoty".

22. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Stejné otázky platí i pro nekritický obdiv drtivé většiny Čechů vůči drsně zlovolným nesmyslům Miloše Zemana

Všichni souhlasí, že americký republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump šíří tvrdou demagogii a bigotnost vůči muslimům a přistěhovalcům. Avšak reagují na to stoupenci Republikánské strany pozitivně, protože tím Trump (v českém kontextu čti: Zeman) oslovuje jejich ekonomickou nejistotu a jejich strach z terorismu s emocionální neomaleností a naléhavostí, jakých ostatní politikové nejsou schopni? Anebo reagují voliči na Trumpa (Zemana) pozitivně právě proto, že jádrem toho, co říká je bigotnost a nenávist k cizincům? Jinými slovy, oslovuje Trump (a Zeman) úspěšně voliče, protože se voliči obávají potenciálních změn v demografii, které jsou svou podstatou iracionální, anebo je oslovuje, protože mají relativně racionální strach z hospodářské nejistoty a možných teroristických útoků? ptá se Washington Post.

I když může být tento strach pochopitelný, co to znamená, že je nutné, tak jak to dělá Trump (a Zeman) používat zlovolně xenofobního způsobu vyjadřování, aby to voliče přesvědčilo, že se jejich strachem někdo řádně zabývá? Jak je vůbec možné na tyto otázky odpovědět?

Tato interpretace je přirozeně velmi znepokojující. Ale je velmi nepříjemně možné, že mnoho republikánských voličů je rádo, že Trump (a Zeman) vyslovují jejich pocity právě tím drsně sprostým a neomaleným způsobem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7603

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2015