Jordánsko: Obyvatelé příhraničí mají strach ze syrské palby

19. 2. 2016

čas čtení 3 minuty


Dva zbloudilé minometné granáty z válkou zničené Sýrie ve středu padly na jordánské pohraniční město Ramtha. Podle informovaného zdroje nikdo nebyl zraněn.


"Granáty dopadly na zemědělské oblasti. Situace je v zásadě normální a zdejší společenství se sžilo se zbloudilými granáty ze syrské strany," tvrdil ve středu listu Jordan Times governér Ramthy Badr Kádí. Podle něj zbytek středy uplynul "bez problémů".

"Dnes je život normální. Právě jsem se vrátil z místa, kde dopadly granáty, a vše je pod kontrolou," poznamenal.

V pondělí zbloudilý granát dopadl do oblasti Tarrah a zranil jednoho z obyvatelů.

Po incidentu se obyvatelé vrhli na sociální média a stěžovali si kvůli "panice", kterou zažívají, zejména v poslední době, v důsledku toho, co popisují jako "eskalující horor na druhé straně".

Administrátor facebookové stránky města Ramtha, kterou sleduje 15 000 lidí, si ve středu stěžovali na "mlčení" vlády k tomu, co se na okrese děje. Ten leží takřka 90 km od hlavního města Ammánu na hranici se syrskou provincií Diráa.

"Denně na Ramthu padají zbloudilé granáty, což vyvolává paniku mezi více než 250 000 obyvateli, a nikdo se o nás nezajímá," prohlásil aktivista.

Muhammad Darabsih poznamenal, že vláda v Ammánu instalovala sirény, aby varovaly lidi za špatného počasí, ale "je hluchá vůči minometům, které každý den bombardují Ramthu".

"Na co se úředníci spoléhají? Budou mlčet, než naše děti budou zabity?" zeptal se Ahmad Zúbí.

Obyvatelé tvrdí, že tento týden se několik rodin odstěhovalo ze severní části města, kvůli obavám o bezpečnost.

Vloni v červnu byl jeden člověk zabit a čtyři další zraněni, když "zbloudilý granát" ze Sýrie zasáhl dům ve městě.

Obyvatelé pohraničního města tvrdí, že v posledních dnech zažili "bezesné noci" kvůli blízkosti intenzívních bojů mezi syrskou armádou a ozbrojenou opozicí nedaleko hranice.

Mezitím ředitel univerzitní nemocnice krále Abdalláha Ibrahím Bani Hani v úterý oznámil, že obdržel oficiální instrukce, které nařizují vykonávat ošetřování pacientů zraněných zbloudilými granáty ze Sýrie bezplatně.

V prohlášení humanitárního koordinátora OSN v Jordánsku Edwarda Kallona se říká, že během posledních tří měsíců zintenzivňující palba a letecké bombardování v jižní Sýrii vedly k masivnímu přesidlování civilistů.

"Své domovy opustilo odhadem 70 000 civilistů, mnozí z nich byli při svém hledání útočiště vyhnáni podruhé nebo potřetí. Takřka 50 000 těchto lidí zůstalo v tvrdých zimních podmínkách bez střechy nad hlavou."

"Základní služby byly přerušeny kvůli náletům a více než pět zdravotnických zařízení bylo v posledních měsících zasaženo, což je zanechalo částečně nebo zcela mimo provoz," řekl Kallon.

OSN a její partneři zvýšily přísun humanitární pomoci přes hranici. To je možné jen díky bezprecedentní spolupráci s jordánskými úřady.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6631

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2016