Milenky na prodej

22. 2. 2016 / Jan Choděra

čas čtení 3 minuty



Známá literární dvojice Zdena Bratršovská a František Hrdlička, která v předchozích letech přispívala svými eseji i do Britských listů, přichází v těchto dnech s další novou knihou; autoři ji nazvali podle jedné z povídek Kufr s milenkami (vydalo nakladatelství Milan Hodek/ Paper Jam 2015, 253 str., cena neuvedena, ISBN 978-80-87688-37-3). Ani v tomto prozaickém textu neslevují z umělecké úrovně, kterou osvědčili ve své předchozí tvorbě (čítá víc než 25 knižních titulů, zahrnujících všechny literární žánry).

Čtenář, odkojený současnými literárními trendy, v nichž převažuje zábavné vyprávění nebo subjektivní výpověď, se ovšem v tomto povídkovém souboru setká s jinou poetikou, než na jakou byl dosud zvyklý; pro autory je důležitější prokomponovaný příběh a jemné vykreslení postav než jejich bezpečné ukotvení v přetechnizované současnosti, v níž si leckdo z nás bez mobilů, skypů či iPadů svůj každodenní život ani neumí představit.

Titul parafrázuje ve svém doslovu esejista Jan Suk; píše, že jde o „kufr s tajemstvím“. Prózy této autorské dvojice skutečně nejsou ve svém vyznění jednoznačné; autoři nevysvětlují a nehodnotí, co se v příběhu stalo, a výklad ponechávají na čtenáři. Je zjevné, že chtějí objevit, co se pod skutečností, kterou popisují skrývá, lépe řečeno, jaké možnosti nabízí.

Exponují nejrůznější postavy: Dívenka, léčící nachlazení, musí ukrýt před rodiči dárek od souseda; mladá úřednice se seznamuje s podivínem, který bydlí v arkýři; student se kvůli své lásce dopouští zločinu; koketka, dočasně sídlící na půjčené chalupě, rozplétá podivné úklady, které ji ohrožují; milenka vysokoškolského učitele pročítá tajně jeho korespondenci; bývalý fotbalista bilancuje v nemocnici svůj život… Autoři svým hrdinům neupírají jedinečnost; ukazují, jak jsou lidé kontroverzní a jak se chovají ve vypjatých, někdy až hororových situacích. Postavy o tom většinou vypovídají přímo, v podobě deníkového záznamu, dopisu, rozhovoru apod., a přitom se samy usvědčují ze svého, často pochybného jednání.

Některé náměty zpracovali autoři už v předchozích knihách (například v povídkových souborech Samé milé pitvorky a Renáta nad hlavou), ale ve své nové próze je obohatili o další motivy, případně je nazírají z jiného hlediska. V každém případě jejich texty překypují spádem a napětím a nabízejí čtenáři možnost neotřelého pohledu na svět i na život. A některé originální postavy, zejména Vranický z Přítele v arkýři, se čtenáři hluboko vryjí do paměti. Navzdory svému rozsahu vychází kniha v útlém, sympatickém formátu.

0
Vytisknout
8923

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2016