Syrský lékař v Aleppu: Asad nikoho nešetří

22. 2. 2016

čas čtení 3 minuty


Lékaři riskují životy, aby pečovali o lidi zraněné v syrské válce. Usáma el-Ez, který pomáhá obětem v Aleppu, hovoří se serverem DW o životě v bombardovaném městě.


Usáma je chirurg pracující pro Syrskoamerickou zdravotnickou společnost (SAMS). Často cestuje z Turecka domů do Aleppa, aby poskytl pomoc lidem uvězněným v syrské válce. Momentálně se nachází v části Aleppa, které je pod kontrolou povstalců od léta 2012. Nicméně po ruské intervenci začaly ruské nálety na tuto část města a boj zintenzívnil.

Jaká je situace v části města, kde se nacházíte?

Život v této oblasti je opravdu tvrdý. Chybí téměř vše, co lidé potřebují k přežití. Lidé zde neměli přístup k elektřině déle než šest měsíců. A dodávka vody je špatná. Z trubek sotva něco teče, o pitné vodě nemůže být ani řeč. A samozřejmě ekonomická situace je také velice špatná. Lidé mají velmi málo peněz. A ztratili naději. Velmi málo z nich má práci a mnozí mají zraněné členy rodiny, o něž se starají. K tomu přistupuje fakt, že v mnoha rodinách už otcové - velice často živitelé - nejsou naživu. Buď zemřeli v bojích, nebo je zabily bomby. Někteří muži byli také uneseni režimem.

Pokoušejí se lidé z Aleppa odejít?

Ne všichni mají šanci. Je tu velmi málo benzínu a ne každý má auto. Ale především vládní vojáci se zmocnili hlavních silnic a je těžké projet přes kontrolní stanoviště. Po cestě také riskujete, že vás zasáhne bomba. Ale jsou tu lidé, kteří utíkají.

Jak se situace v Aleppu změnila od ruských náletů?

Zažíváme těžké každodenní nálety s různými typy bomb - a ruská intervence to vše ještě zhoršila. Vládní vojáci se vždy zaměřovali na místa, kde se lidé shromažďují: Na náměstí, školy, mešity. To se zhoršilo a počet obětí se enormně zvýšil. My lékaři také vidíme, že zranění bojovníků nebo obětí se mění, a to také proto, že Rusové zjevně používají jiné zbraně a bomby. Naneštěstí také neexistují varování; útoky prostě nastanou. Nikdo se nemůže schovat tak rychle, v neposlední řadě i proto, že ne každý dům má sklep.

Jaké dopady to má na lidi?

Lidé se sotva odváží vyjít z domu. Jsou traumatizováni; potřebují psychologickou a psychiatrickou pomoc. Děti se v noci budí s křikem; těhotné ženy potrácejí. Muži kvůli situaci také hodně trpí. Je na nich velký tlak. Z jedné strany se snaží vydělávat. Ale také vidí všechnu destrukci a mrtvé ve městě.

A co státní zdravotnická péče?

Je příliš málo léků a zdravotnických nástrojů. Ale zejména vyvolává problémy, že nemůžeme poskytnout adekvátní péči pro vážné choroby, jako rakovina.

Ještě je něco, čeho se lidé bojí?

Velmi se obávají, že vládní vojáci zaberou vstupy do města a lidi vyhladoví. Pokud tito vojáci pak také zaberou tuto část města, zabijí zde ještě více lidí. Víme, že Asad nikoho nešetří. To je pro lidi v této části Aleppa velký hororový scénář.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8133

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2016