Udělá Sanders Trumpa prezidentem?

23. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


Nejoddanější příznivci amerického prezidentského kandidáta Bernieho Sanderse ho vyzývají, aby se o funkci ucházel jako třetí nestranický kandidát, pokud nezíská nominaci Demokratické strany. V takovém případě by volby zřejmě vyhrál Donald Trump.


Bernie Sanders má ve svých rukou výsledky voleb. Před třemi měsíci byste tomu nevěřili o nic víc než tvrzení, že republikánskou nominaci získá Donald Trump.

Nikdo nepopírá pozitivní vliv Sanderse na letošní kampaň. Vznesl otázky, které je zoufale třeba klást: Měly by USA mít univerzální zdravotnický systém, měla by Wall Street podléhat přísnější kontrole, je americký politický systém kontrolován velkými financemi a zákonem nejvyšší nabídky? Sanders za Demokraty oslovil mnoho nových voličů, zejména mladých.

Faktem nicméně zůstává, že boj o nominaci prohrál. Aby mohl ještě zvrátil vedení Hillary Clintonové, musel by kolosálně zvítězit ve zbývajících primárkách v Kalifornii a New Jersey. K tomu nedojde.

Ale Sanders porážku neuznal a neumožnil straně soustředit se na boj proti Trumpovi. Jeho rétorika vůči Clintonové a stranickému výboru se vyostřuje. Tvrdí, že vedení strany zneužilo procedur. Jeho nejvášnivější příznivci dokonce vyzývají k nestranické kandidatuře. A to by přineslo vítězství Trumpovi. Jak Demokraté zjistili již v roce 2000, kandidatura Ralpha Nadera za Zelené znamenala, že nekompromisní idealisté mohou být ještě nebezpečnější než nekompetentní darebáci.

Dosti podobná věc se stala Republikánům při debaklu Barryho Goldwatera v roce 1964, a v menší míře v roce 1976, kdy Ronald Reagan vedl kampaň proti úřadujícímu prezidentovi Gerardu Fordovi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7536

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2016