Co je vlastenečtější než snažit se odstranit nespravedlnosti ve své zemi?

11. 6. 2016

čas čtení 7 minut



Owen Jones: Jak reagujete na záporné reakce od lidí, zejména těch, kteří vás obviňují, že jste "neamerický"? Vždyť vy jste velmi proamerický. Ta otázka se mi velmi líbí, protože lidé, kteří se stavějí proti statu quo, jsou obviňováni, že nenávidí svou zemi. Ale co je vlastenečtější než snažit se odstranit nespravedlnosti ve své zemi?

Michael Moore: A napravit věci. Ano, lidé, kteří si chtějí zachovat dosavadní špatný systém, ti jsou podle mě neameričtí.

Zkrácený úryvek z debaty Michaela Moora a Owena Jonese po celostátním britském promítání filmu Where to Invade Next

(...)

Michael Moore: V Americe ročně jsou usmrceny střelnými zbraněmi desetitisíce lidí. V Británii 32. My v souvislosti s Amerikou hovoříme o "drsném individualismu". "Mám zbraň." Myslím, že nám to moc neposloužilo. Existují dobré věci, o nichž se můžeme od vás poučit a ukrást vám. No, ne vám v Británii, ale v jiných zemích, které dosud nezadlužují své studenty, které mají vlaky, které fungují,

Owen Jones: Z vašeho filmu je vidět, že je tam celá řada příkladů z nichž se právě může poučit i Velká Británie.

Michael Moore: Jsem si jist, že lidé, kteří ten můj film právě viděli, ve 125 britských kinech, doufám, že si uvědomili, že to není film jen o Americe. Mnohé ty věci byste měli i vy mít tady v Británii. Proč jste se jich vzdali? Proč to dokáží udělat ve Slovinsku? Umožnit studentům, aby vystudovali univerzitu zadarmo. A vy nemůžete?

Owen Jones: Celá idea tohoto filmu je, aby si lidi uvědomili, "Zasloužíme si daleko lepší poměry." Otázka od diváka: ze všech poučení, které film přináší, které z nich je podle vás nejdůležitější?

Michael Moore: Naše věznice. My máme v USA ve věznicích daleko větší procento lidí než jakákoliv jiná země na světě. Většinou jsou to černoši či lidé s hnědou kůží. Musíme otevřít vrata věznic a ty lidi pustit ven. Obrovské počty z nich jsou ve vězení kvůli držení narkotik. To je lékařský problém, to není kriminální problém a je zneužíván k věznění barevných lidí. Kdybych byl prezident, skoncoval bych s tím okamžitě. Lehké věci, které bychom mohli udělat, je začít platit mateřskou dovolenou. Myslím, že k tomu dojde, pokud budeme mít prezidentku, ne tedy Trumpa.

Owen Jones: Co si myslíte o prezidentských volbách v USA?

Michael Moore: Trump je miliardář kapitalista. A demokratický socialista Sanders získal 46 procent delegátů. Vyhrál ve 22 státech. Socialista. V USA! To je bezprecendentní. Myslím, že se věci mění, že to mění vaše generace. Myslím, že i v Británii se mění Labouristická strana a jejím šéfem je nyní také demokratický socialista. To všechno je dobré pro to hnutí. Zůstávám optimistou.

Owen Jones: Jaký dopad může mít podle vás tento film? Protože to není zábava, vy se snažíte lidi přimět, aby v těchto věcech něco udělali.

Michael Moore: No, to je pravda, ale abych byl upřímný: Já jsem filmař. Já to dělám, abych vytvořil umělecké dílo, kinematografické dílo, které umožní lidem, aby zasedli na dvě hodiny spolu s dvěma sty jiných lidí, které vůbec neznají a pocítili něco společně. Velmi věřím v umění kinematografie a v to, co to dokáže. A jakou moc to má. Neočekávám, že všichni dnes půjdou z kina a cestou zahájí demonstraci.

Owen Jones: Jak reagujete na záporné reakce od lidí, zejména těch, kteří vás obviňují, že jste "neamerický"? Vždyť vy jste velmi proamerický. Ta otázka se mi velmi líbí, protože lidé, kteří se stavějí proti statu quo, jsou obviňováni, že nenávidí svou zemi. Ale co je vlastenečtější než snažit se odstranit nespravedlnosti ve své zemi?

Michael Moore: A napravit věci. Ano, lidé, kteří si chtějí zachovat dosavadní špatný systém, ti jsou podle mě neameričtí. Říkají vám taky tady v Británii, že jste "velmi nebritský"?

Owen Jones: Ano. Pořád.

Michael Moore: Opravdu?

Owen Jones: Jsme domácí nepřátelé. Otec bývalého šéfa Labouristické strany Eda Milibanda byl židovský uprchlík, který uprchl před nacisty. Obviňovali ho, že nenávidí Británii, protože to byl socialista. Ano, pořád. Lidi vás démonizují. Když chcete, aby se vaše země zlepšila, tak ji vlastně prý nenávidíte.

Michael Moore: Takže tedy, z definice, lidé, kteří chtějí odejít z Evropy, jsou lidé, kteří nenávidějí Británii. Protože kdyby v Británii věřili, řekli by si, Víte, my jsme Evropu zachránili, obětovali jsme desetitisíce životů na záchranu Evropy. A Evropa, která existuje teď, byla vytvořena Británií. Opravdu, svět a Evropa mají obrovský dluh vůči Británii. Proč by to Británie chtěla opustit? Ten samotný kontinent, který jste pomohli zachránit? Je to tak bizarní představa. My nemáme možnost v USA hlasovat o to, že bychom opustili Severní Ameriku.

Owen Jones: Podle průzkumů veřejného mínění možná Británie bude hlasovat pro odchod z EU. Jak zdrcující bude podle vás to mít dopad?

Michael Moore: Vy jste tak důležitá síla na tomto světě. Že byste se chtěli vrátit do minulosti a stát se izolovaným ostrovem, "Zvedneme padací most a budeme jenom ostrov! A ať jdou všichni ostatní do prdele!" to se mi zdá ohromující. To vůbec nezní jako Britové. Kdo to tady vládne? A proč tolik lidí tady v Británii mluví jako Donald Trump? Co to je, tenhle nacionalismus, ta nenávist vůči imigrantům, ten strach z jinakosti?

Owen Jones: Je to podobné, že. Problémy, jimž Británie čelí, nedostatek bytů, které by si lidi mohli dovolit, absence trvalého zaměstnání, upadající životní úroveň. Hněv nad těmito problémy je přesměrováván od mocných směrem do komunity.

Michael Moore: Je to vina vašich vlastních politiků. Bohužel jste tu měli Labouristickou stranu, která se rozhodla být pro kapitalismus. A zvorala tady všechno. Jeli jsme sem do Sheffieldu vlakem, mělo to trvat dvě hodiny, no, to se nestalo. A křičeli jsme ve vlaku jak blázni: "Za to všechno může Margaret Thatcherová!"

Owen Jones: Další divák se ptá, co byste si zvolil, kdybyste provedl invazi do Británie. Asi tedy nikoliv náš zprivatizovaný železniční systém.

Michael Moore: Co bych si vzal z Británie? No, my jsme do Británie nejeli, protože jsme usoudili, že se tady z ničeho už poučit nemůžeme. Zavedli jste univerzitní školné. Všechny ty další věci, které se vaše vláda snaží zhoršovat. Měli jste během let tolik dobrých nápadů.

Owen Jones: Státní zdravotnictví. To je nyní ohroženo. Co by podle vás mohly Spojené státy poskytnout jiným zemím? O čem se můžeme poučit z USA?

Michael Moore: My máte tuhletu šílenou představu, že jsme schopni dosáhnout čehokoliv a zvládnout všechno. I když to nedokážeme, přesto v to věříme. A jsme strašně otevření, co na srdci, to na jazyku. Vy tady jste možná trochu odtažitější. Myslím, že to nejlepší, čím můžeme světu přispět, je to, že vím, že máme srdce. A věci nám nejsou jedno. Je nás Američanů dost, jimž věci nejsou jedno. A my zastavíme Trumpa.

(...)

0
Vytisknout
6419

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2016