V Orlandu nezabíjel islámský terorismus, nýbrž rasismus a homofobie

13. 6. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Otřesný masakr v gay klubu v americkém městě Orlando, během nějž útočník Omar Mateen zastřelil 50 lidí a posléze byl sám usmrcen zasahujícími policisty, je bezesporu nejhorší masovou střelbou v dějinách USA. Uvážíme-li, že jde již o 161. masovou střelbu spáchanou letos ve Spojených státech, při nichž přišlo o život celkem 213 osob ZDE, je na místě spíše kriticky reflektovat excesy kultury zbraní v USA, než horečně sbírat politické body při volebním klání, jak činí především republikánský uchazeč o křeslo v Bílém domě Donald Trump.

Americké bezpečnostní složky prozatím klasifikovaly masakr v Orlandu jako akt „domácího terorismu“, ačkoliv se pohledy na tento zločin mohou různit. Z definice termínu „domácí terorismus“ (jehož podstata byla zpolitizována ZDE zákony typu Patriot Act) vyplývá, že hovoříme o činu, jehož prostřednictvím se pachatel snaží něčeho domoci či prosadit své požadavky, třeba to, aby americká vláda postavila homosexuály mimo zákon. Pachatelé zločinů klasifikovaných jako „domácí terorismus“ také často útočí proti symbolům státní moci.

Je patrné, že masová vražda v orlandském gay baru této definici příliš neodpovídá, neboť Omar Mateen povraždil desítky nevinných osob, aniž by si kladl nějaké podmínky, ani nezaútočil dejme tomu na policejní stanici v Orlandu.

Jestliže tento zločin se vší pravděpodobností nezapadá do klasifikace „domácího terorismu“, je ještě obtížnější hovořit o islámském terorismu. Z dostupných informací vyplývá, že Omar Mateen nebyl členem žádné islamistické organizace (v tom případě by jeho zločin mohl být považován za akt „mezinárodního terorismu“), a podle výpovědi jeho bývalé manželky Sitory Yusifiy, již údajně bil, Mateen před osmi lety víru nepraktikoval ZDE. Sitora Yusifiy prohlásila, že je nesmyslné spojovat zločin jejího bývalého manžela s doktrínou Daeš nebo s islámem s tím, že za jeho činem stojí jeho nevyrovnanost, výchova a tlak společnosti. V tom případě není příliš pravděpodobné, že by byl Mateen ovlivněn názory radikálního orlandského imáma, který prohlásil, že homosexuálům bychom prokázali laskavou službu tím, že bychom se jich zbavili ZDE.

Víme, že Mateenův otec Seddique Mateen je paštúnským nacionalistou, který pochází z Afghánistánu ZDE. Mateen senior po dobu asi tří let vystupoval v televizní show, kterou vysílá afghánský satelitní kanál se sídlem v Kalifornii, a v tomto pořadu ostře kritizoval existenci takzvané Durandovy linie, jejímž prostřednictvím Britové v roce 1893 rozdělili paštúnské etnikum, a zaseli tak na mnohé sváry. O Seddique Mateenovi se tvrdí, že podporuje Taliban, avšak jeho náklonnost k tomuto radikálnímu hnutí vychází z jeho přesvědčení, že talibanci coby autentičtí Paštúnové čelí tvrdé represi ze strany pandžábských Pákistánců. Nicméně i otec masového vraha z Orlanda říká, že jeho zločin nebyl nábožensky motivován, a dokonce ani neexistují důkazy o tom, že by Mateen junior sdílel otcovy nacionalistické tužby. Navíc Seddique Mateen zločin svého syna veřejně odsoudil, ačkoliv prohlásil, že potrestání gayů je v rukou boha ZDE.

Podle vyjádření bývalého Mateenova spolupracovníka byl střelec z Orlanda nevyváženou osobností (doslova vyšinutý člověk), projevoval se jako rasista a homofob ZDE. Je rovněž známo, že FBI Omara Mateena dvakrát vyšetřovala a neshledala pádný důvod k tomu, aby jej zařadila na seznam potenciálních teroristů ZDE.

Na základě výše uvedených informací lze konstatovat, že masový vrah z Orlanda tento otřesný zločin se značnou pravděpodobností nespáchal puzen a vyzbrojen idejemi radikálního islámu (ačkoliv existují zprávy o tom, že na místě činu Mateen přísahal věrnost Daeši, který však má s islámem tolik co do činění jako Kukluxklan nebo Armáda božího odporu s křesťanstvím), ale kvůli tomu, že nesnášel homosexuály. Nic na tom nemůže změnit ani oficiální prohlášení Daeše, v němž přiznává odpovědnost za tento zločin a vyzvedává jeho pachatele jako „vojáka chalífátu“, neboť zpravodajské služby tvrdí, že neexistuje důkaz o napojení Mateena na tento teroristický kult ZDE.

Přestože indicie naznačují, že v Orlandu nešlo o radikálním islámem motivovaný masakr či teroristický čin, Výbor americko-islámských vztahů Mateenův zločin v orlandském gay baru odsoudil jako „obludný“ a projevil soustrast pozůstalým ZDE .

Podle očekávaní se této tragédie chopili i přední kandidáti na úřad amerického prezidenta, republikán Donald Trump a demokratka Hillary Clintonová. Trump v okamžité reakci na masakr na svém twitterovém účtu s vulgárností sobě vlastní a neschopností se vcítit do pocitů pozůstalých napsal: „Dokážu ocenit gratulace k tomu, že jsem měl pravdu o radikálním islámu, ale nechci přijímat gratulace, chci neústupnost a bdělost. Musíme být chytří. ZDE“. Magnát v dalších prohlášeních a tweetech vyzval prezidenta Obamu k rezignaci kvůli tomu, že v souvislosti s masakrem nehovořil o „radikálním islámském terorismu“, o Hillary Clintonové pak prohlásil, že pokud se po tomto útoku nezmíní o radikálním islámu, měla by odstoupit z volebního klání, a dále zdůraznil, že je nutné zakázat vstup muslimům na půdu Spojených států s tím, že „to, co se stalo v Orlandu, je pouhý začátek“ ZDE . Trumpovy silně xenofobní poznámky by bylo možné přejít s ironickým nadhledem, kdyby nešlo o možného budoucího prezidenta Spojených států, který získává politické body vyvoláváním nenávisti a prohlubováním netolerance.

Hillary Clintonová byla ve svém vyjádření o poznání umírněnější než její soupeř, když masakr v Orlandu označila za „akt teroru“ a volala po posílení obrany země jak na domácí půdě, tak v zahraničí ZDE.

Je přímo zarážející, že Omar Mateen dokázal postřílet 50 lidí s poloautomatickou útočnou puškou, která je ve Spojených státech volně ke koupi. Mám za to, že je zapotřebí, aby se veřejná debata ve Spojených státech v souvislosti s masakrem v Orlandu namísto xenofobních vulgarit a proklamací o terorismu zaměřila na regulaci zbrojního průmyslu. Zavádějící politicky motivované soudy k jádru problému totiž nikdy nevedou.

0
Vytisknout
6951

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2016